2023-03-05
繼上次食完陳儀興之後,今次黎到旺角又食潮州打冷—明記潮館!👅位於於位於砵蘭街砵蘭180+廣場3樓,上3樓時會穿過其他餐廳,如果唔係朋友帶我地去食都唔知呢度有打冷🫣去到餐廳,我地四個人total 叫左6個菜,以我地經驗打冷6個菜完全足夠我地食!加埋半打啤酒,一定飽!🍻🤡韭菜豬紅潮州打冷名物,一定要食!😍豬紅十分入味,唔會一夾就散,而且湯又濃味,所以食豬紅一定要連個湯一齊食~🤤🤡椒鹽鮮魷本身想叫椒鹽九肚魚但個日冇,不過鮮魷都唔錯,份量都夠我地每人食三四舊,味道同質感都ok😚🤡石鍋啫芥蘭味道ok,但溫度差啲,見到人地個鍋捧上台仲出曬煙,我地個鍋就….🫠🤡鹵水拼盆好驚喜,唔係講味道,係講份量,因為呢碟係優惠價+1蚊,估唔到都有咁多,好彩落單個陣哥哥有提一提我地!😝🤡蒜蓉粉絲蒸蟶子呢個真係出色! 蟶子好入味配上濃濃嘅汁,成隻一野擺入口,啖啖蟶子肉,令人想一食再食!😋🤡潮式蠔仔餅蠔餅係打冷必食之一,但估唔到令我地失望😞首先我地幾個都食到雞蛋殼,之後個炸粉好似落得好多,令到成個蠔餅唔鬆脆,變得一pat pat…🥶總結而言,其實呢間打冷普遍上都ok 😳餐廳環境都算乾淨闊落,至於個蠔餅可能係師傅一時失手
🤡韭菜豬紅
🤡椒鹽鮮魷
🤡石鍋啫芥蘭
🤡鹵水拼盆
🤡蒜蓉粉絲蒸蟶子
🤡潮式蠔仔餅
總結而言,其實呢間打冷普遍上都ok 😳餐廳環境都算乾淨闊落,至於個蠔餅可能係師傅一時失手姐…可以俾多次機會佢🫡值得推介!