2024-05-20
最近香港開咗越嚟越多間烤魚店,原本我地對烤魚冇咩興趣,但試過一次就愛上咗烤魚香口嫩滑嘅口感!不過我地除咗想食烤魚,仲想食吓啲小食,而旺角呢間烤魚店可以食烤魚又可以食串燒,真係一次過滿足哂兩個願望阿😍!烤魚可以揀鱸魚或者清江魚,會有四款口味選擇,有重慶麻辣、萬州香辣、酸辣金湯酸菜同蕃茄味。仲會附送配菜包,有粟米、包漿豆腐、土豆片、日本黑魔芋、娃娃菜等等。🐟蕃茄湯烤清江魚 $298之前喺出面食過鱸魚,覺得好多魚骨,所以我哋揀咗清江魚~上枱已經覺得好厚肉,3-4人食都得!魚肉嫩滑重油脂香,仲要好少魚骨,正阿😍!魚皮煎到金黃香脆再灑上白芝麻粒,食落酥脆香口。蕃茄湯底好濃郁🍅,酸味中和烤魚嘅油香膩感,令人食慾大開😍!🐤鮮雞腎串 2串$20雞腎調味入味,上面灑咗鹽粉孜然,口感爽脆惹味。🍗孜然燒雞翼 $28煎到外皮香脆,裏面雞肉嫩滑多汁,孜然味濃郁香口😋!🦪陀地燒生蠔 2隻$28蒜蓉加生蠔永遠都係絕配,燒完好香口,生蠔好鮮同有蠔味,好味!🧄蒜蓉菜脯元貝 2隻$56元貝燒完後好有鮮味,好似濃縮左個鮮味咁!加埋蒜蓉菜脯好惹味,食一隻真係唔夠喉!🐮手切封門牛柳 $48油花分布均勻,肉味濃郁好嫩口。◻️包漿豆
🐟蕃茄湯烤清江魚 $298
🐤鮮雞腎串 2串$20
雞腎調味入味,上面灑咗鹽粉孜然,口感爽脆惹味。
🍗孜然燒雞翼 $28
煎到外皮香脆,裏面雞肉嫩滑多汁,孜然味濃郁香口😋!
🦪陀地燒生蠔 2隻$28
🧄蒜蓉菜脯元貝 2隻$56
🐮手切封門牛柳 $48
油花分布均勻,肉味濃郁好嫩口。
◻️包漿豆腐 $20
吸湯好物之選,口感軟滑入口即融。
🫔響鈴 $20
將響鈴放喺蕃茄湯入面幾秒,吸收晒蕃茄湯同魚肉嘅精華,正阿!
🍇巨峰可以必思 $28
巨峰味酸甜清爽,解渴一流阿😝!
📍 陀地燒 X 我要烤魚 (旺角)
旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈Deli2 1樓1A號舖