2021-11-22
呢排涼涼地又係約埋朋友打邊爐既好時刻,而家出面多左好多台式或者日式既邊爐,今次想食番港式有海鮮既火鍋店。揀左呢間旺角附近既火鍋店。首先要揀湯底,款式都唔小有成十幾款我地就揀左個《胡椒濃湯豬骨鍋》一上枱果下都都有小小驚訝,個煲都好大煲,仲好多配料...豬骨大大件、粟米、蘿蔔、豬手,雞腳....個湯底當湯飲都飲左2碗之後黎左個餐前小食,《鴛鴦墨魚油炸鬼》即係油炸鬼釀墨魚膠,油炸鬼即叫即炸,上枱仲熱辣辣,有2款味,淡d既就配蟹籽,另一款濃d就配黑松露醬,入口香脆就算浸一浸湯食都唔會淋曬跟住仲有個《磯煮鮑魚》,每隻$18.8,鮑魚都唔細隻,仲切開左一件件,入口彈牙,仲有小小醬汁既味主菜就叫左雪花美國肥牛,鮮蝦雲吞,手打墨魚,同埋西洋菜先講下個肥牛,d油脂花紋都好平均,唔會一味得肥膏,大大片好滿足,而且入口鬆軟,又夠牛味鮮蝦雲吞大大粒,每粒雲吞都有原隻蝦喺入面最後係墨魚丸,同平時雪藏既真係好唔同,彈牙好多,仲食到粒粒墨魚喺入面d野食配埋個湯暖笠笠,食到大滿足
揀左呢間旺角附近既火鍋店。
首先要揀湯底,款式都唔小有成十幾款
我地就揀左個《胡椒濃湯豬骨鍋》
之後黎左個餐前小食,《鴛鴦墨魚油炸鬼》
主菜就叫左雪花美國肥牛,鮮蝦雲吞,手打墨魚,同埋西洋菜
鮮蝦雲吞大大粒,每粒雲吞都有原隻蝦喺入面
d野食配埋個湯暖笠笠,食到大滿足