2022-09-26
去咗旺角上海街睇燈,中午搵間餐廳喺附近食晏, 呢一間樓上西餐廳星期六有都lunch set提供,包咗兩個前菜、一個主菜、嘢飲。我哋就揀咗兩個$138嘅set。YDINING叉燒漢堡包 $138呢個中西合璧嘅漢堡包,叉燒超級厚切,但係估唔到啲肉都保持嫩口多汁😋,唔會乾硬, 配上咗1隻煎得焦香嘅糖心蛋、蕃茄、生菜,加埋一啲千島醬汁, 用烘得外脆內軟嘅麵包夾住一齊食,好正。配菜仲有一啲焗薯角添,包保食得超飽。脆煎盲曹魚柳配時令蔬菜 $138賣相幾好,有啲泡喺度即刻好似高級左🙈魚煎得好香,魚皮脆脆的甘香甘香👍🏻,魚肉唔腥,冇骨,啖啖肉。配上的豆角、椰菜花、甜椒同埋薯角都唔錯。每set可以揀兩款前菜,我同朋友揀咗四款唔同嘅炸嘢一齊share,好豐富㗎😋炸蟹肉忌廉薯餅、唐揚炸雞、炸蠔、豆腐魚餅。呢度嘅吉列炸粉唔會油淋淋,金黃酥脆,都算唔錯👍🏻但係我個人就覺得啲粉可以薄少少😌雖然好多炸嘢熱氣,不過餐廳都細心用柚子醋沙律菜墊底,可以中和油膩感。餐飲方面,我同朋友都揀咗熱檸茶,估唔到佢真係一壼熱茶同埋檸檬咁樣分開上,唔錯唔錯👍🏻我同朋友每人都飲到兩杯,啱晒慢慢傾偈慢慢飲😊
YDINING叉燒漢堡包 $138
脆煎盲曹魚柳配時令蔬菜 $138