蟲二「聼名」以爲食蟲🌝(當然唔係)餐廳位於旺角 ,賣點係餐廳有一個適合文青Chill下嘅天台。香港地人煙稠密,鬧市中有一個戶外天台用餐實屬難得。眼見天台裝潢都幾有心機,有綠色植物🌿、藤椅作裝飾🧺,非常適合野餐界田園系少男少女黎打卡📷。但係宜家係處於30幾度嘅炎夏,如果唔想做濕身文青💦,都係入返室内食飯好啲。 ————————————————————————食物黎講選擇款式唔算多招牌Menu係 🍱一汁三菜便當 ($150,另+10%)總共有4️⃣款菜式,簡單啲講,有漢堡扒、野菜卷、魚、魚同魚。大家做過資料搜集嘅話,通常ig上最常出現係一條相當長嘅鰻魚(要+多$15).但作爲一個肉食派嘅我,若然要食更多肉,只剩下漢堡扒呢個選項🥩🍽️烤芝士漢堡扒拌海苔肉鬆便當便當内容入面有:漬菜 - 柚子蓮藕片、味付香菇、薑絲青瓜漬一碗仔溫泉蛋一碗有飯素喺面嘅嘅米飯一蝶主食(如題目)一壺鰹魚昆布熱湯跟熱焙茶一杯一汁三菜便當進食指引一張📄進食感想:一般,唔係唔好食,但唔覺得味道特別。同類型cafe店中,論食物味道及擺碟比較推薦 飯嘅質地唔會太乾之餘有啲咬口,本身有飯素,所以味道好足夠。伴隨溫泉蛋及熱湯食,🇯🇵日式
 蟲二「聼名」以爲食蟲🌝(當然唔係)
餐廳位於旺角 [618上海街],賣點係餐廳有一個適合文青Chill下嘅天台。

香港地人煙稠密,鬧市中有一個戶外天台用餐實屬難得。
但係宜家係處於30幾度嘅炎夏[注:於5月光顧],如果唔想做濕身文青💦,都係入返室内食飯好啲。 ————————————————————————
食物黎講選擇款式唔算多
招牌Menu係 🍱一汁三菜便當 ($150,另+10%)

🍽️烤芝士漢堡扒拌海苔肉鬆便當
烤芝士漢堡扒拌海苔肉鬆便當

便當内容入面有:
漬菜 - 柚子蓮藕片、味付香菇、薑絲青瓜漬
一碗仔溫泉蛋
一碗有飯素喺面嘅嘅米飯
一蝶主食(如題目)
一壺鰹魚昆布熱湯
跟熱焙茶一杯
一汁三菜便當進食指引一張📄

進食感想:

飯嘅質地唔會太乾之餘有啲咬口,本身有飯素,所以味道好足夠。伴隨溫泉蛋及熱湯食,🇯🇵日式風情濃烈,有種去咗日本旅行嘅錯覺。😂
茶湯味道好淡,所以飯嘅整體味道係飯素爲主。

漬菜方面,鹹鹹酸酸,開胃。

❌扣分位係芝士漢堡扒,雖然賣相吸引但肉質好似廉價合成肉,非常鬆散。冇牛肉香,芝士亦都不似如期有濃芝士味。
海苔有一大塊,讚下潮濕天氣下都冇淋到😂
肉鬆就正常。

推介指數:💛💛💛🤍🤍

⭐作爲Cafe,環境ok,地方大,適合朋友聚會、
打卡。

📌注意事項:
餐廳假日非常旺場,進食當天室内位置滿座,環境聲浪偏大。
若需確保有位坐,必須先在餐廳ig Bio click入網站預約✅,不設電話訂位🙅🏻‍♀️📞

⏰用餐時間:9️⃣0️⃣min
2021-05-29