2017-04-08
當日週末,原先約了個靚女朋友去街,卻是她在星期五告訴我,翌日早上要上大陸睇神醫!好的,健康最緊要!臨時臨急,如果找好朋友陪自己,似乎缺乏誠意!所以,我都懶得約人陪我!於是,我獨個兒走到旺角掃街!登打士街食店林立,這條食街各式各樣的美食包羅萬有! 令我都好花多眼亂呀!寒冬下,先要走到 <尚香>,嚐一個巨型蟹湯包! 食完尚未飽,繼續掃街! 又走到 Rotiboy Bakeshoppe 買榴槤烤包食,沿途經過 Candy Shake,覺得內裡很面善! 原來最近在一個飲食節目「馬家開飯」介紹過的其中一間!小食店內放滿糖果作裝飾,極具代表性! 還有一個從來未見過如此凌亂的陳列櫃! 設有堂食,立食及有座位!供應:特色小食、半熟芝士撻、糖果奶昔...等! 如果小食配飲品,可半價換購指定飲品!如果只有藍蝶花口味,恐怕幾難入口!一問女店員才得知,共有三款口味可供選擇!冰糖雪梨藍蝶花茶 $24單是一杯紫色的藍蝶花飲品,已經色澤迷人!入口很熱燙, 加入細碎的雪梨肉,真材實料!而且口感豐富起來!本身已夠甜味!清甜潤喉!
冰糖雪梨藍蝶花茶