2022-01-07 507 瀏覽
好耐沒食雞煲,今次到旺角黎試試汀汀烤活魚。哩間晚市都好FULL,唔想等最好BOOK定位。FD好鐘意食辣,今次叫咗中辣嘅全隻沙白雞煲(香辣味)。配料揀咗水魷魚鬚,鮮鵝腸同黑柏葉。小食喺炸黃豆,炸黃豆炸得好香口,唔會覺得好油,哩個送酒真喺一流,一粒接一粒食到完全停唔落口。等咗差唔多20分鐘,雞煲上咗來,真係超大一鍋喎。雞件煮到十分惹味又夠嫩滑,而且雞肉嗦哂醬汁夠哂chill,好味。醬汁醬香味好濃,不過喺偏甜少少嘅,同沙白一起煮後帶有海鮮啲鮮甜味,正! 沙白質素都唔錯,都比咗好多,非常鮮甜,而且沒有食到沙,好快食嗮。食完雞煲可以加高湯打邊爐,水魷魚鬚新鮮爽口,又脆又彈牙,份量都算多,食極都食唔哂。鮮鵝腸處理得好乾淨,燙咗幾秒已經食得,好爽脆,一啲都唔油膩,都唔會腥味,唔錯。黑柏葉都切得幾薄身,水滾已經可以食得,食落好脆口,同埋唔會好硬,嗦哂醬汁,超好味。雖然叫咗中辣,但喺唔算好辣,下次都可以試試大辣。同埋周圍台都食更烤魚,睇落都好惹味,仲有好多新鮮食材沒試,唯有留返下次啦。

全隻沙白雞煲(香辣味)

水魷魚鬚

鮮鵝腸

黑柏葉

2022-01-06
全隻沙白雞煲(香辣味)
水魷魚鬚
鮮鵝腸