2021-04-12
旺角食完晚飯,行過廣華街食甜品,選擇好多,最後揀左甜牙牙,8點半以為應該唔多人, 點知入到去坐無虛席,幸好唔使等位。1. 水晶紅豆芋圓杯$48,門口見大大招牌貼出來,必叫試吓,果然冇失望,大大粒水晶球處於中間,啫喱狀但口感比啫喱爽脆,旁邊圍住紅豆、4色不同口味芋圓,芋圓口感煙韌,味道亦好突出,另外有小丸子、西米和爆珠,非常豐盛,整體不太甜我喜歡。2. 芒果鬆餅$68,男友最愛芒果,於是叫來試試, 鬆餅一上台,賣晒好吸引已經贏曬,試一啖試出驚喜,比意料中好食。鬆餅質地不是那種日式滑同濕,但口感亦好軟熟,蛋味香濃,配上cream 同芒果味雪糕,一冷一熱,十分match, 新鮮芒果粒亦非常甜。我們食完後,門口已經排住好多等入座的客人。