2021-11-08
吉列牛忌廉烏冬專門店 (彌敦道) (旺角)睇個名就知佢哋嘅招牌菜係咩,除咗旺角有分店,銅鑼灣都有一間分店。我哋平日夜晚6:30食唔算好多人,唔使等位就入得。吉列牛定食 & 香辣忌廉雞肉炒麵 $246梗係要試吓佢哋嘅招牌,套餐可以揀忌廉烏冬或者忌廉雞肉炒麵,因為想食辣最後就揀咗炒麵。吉列牛係一set咁上,有兩個前菜、麵豉湯同一個飯。牛嘅外面裏咗麵包糠炸到有啲脆,但裏面都仍然係未熟嘅,所以可以用枱上面嘅爐,燒到鍾意嘅熟度再食。味道都唔錯,份量都算多,不過有幾舊食到有啲筋,整體來講都算幾抵食。忌廉雞肉炒麵比想像中辣,忌廉可以撈勻中和下啲辣。除咗有雞肉都有唔少蔬菜,賣相真係好啱打卡,而且味道都幾好。韓式甜辣醬單骨雞翼 $65如果覺得出街食雞翼唔方便嘅話,單骨雞翼都係個幾好嘅選擇。有十件單骨雞翼,有略略炸過,外皮即使撈左醬汁之後食都仲幾脆。個醬汁食落唔算好辣,偏向甜味多。紫薯Latte $25綠茶Latte $25兩杯嘅賣相都幾靚,上面仲有一圈嘅忌廉。唔算好甜,兩款入面綠茶嘅味道重啲。📍旺角彌敦道726號17樓
吉列牛定食 & 香辣忌廉雞肉炒麵 $246
韓式甜辣醬單骨雞翼 $65