難得假期,咁岩去到何文田勝利道附近,以前中學時都經常黎到呢度,發覺物是人非,整條街道都變左好多。咁岩見到有間休閒Café,擺著輕快音樂都幾Chill下,而當中酸種Pizza呢個配搭幾特別,所以就吸引左我入去。睇番Menu,呢度除左主打酸種Pizza外,原來石燒都出名。咁所以今次亦都有叫,最後加多個雞翼小食同埋兩杯特飲。<石燒美國頂級牛板鍵>望落牛板鍵的份量都唔少,兩邊的表面稍稍煎香再放上石盤上,一開始大約只有一成熟左右,所以我地可以根據自己喜好揀選成熟度,店員推薦五成或以下會比較好。基本上牛板鍵無加額外調味,但就有牛油、蒜蓉同埋百里香增加香味。另外亦附上燒汁,燒汁唔算好濃好鹹,所以可以稍稍調味得黎仲保持到牛味,整體味道唔錯。<燒汁雞肉酸種Pizza>平時有食過酸種麵包,都好鐘意外脆內軟的口感,但應用係Pizza真係第一次。平時其實對Pizza皮麻麻地,因為覺得好厚,但轉左酸種皮後反而有驚喜,最能夠體現到外脆內軟的層次。雞肉同芝士比例正常,配上青瓜片增加顏色同埋口感。<蜜糖芥末炸雞翼>雞翼用日式炸粉,所以無咁熱氣。新鮮即炸夠香口,配上蜜糖芥

<石燒美國頂級牛板鍵>

<燒汁雞肉酸種Pizza>

<蜜糖芥末炸雞翼>

雞翼用日式炸粉,所以無咁熱氣。新鮮即炸夠香口,配上蜜糖芥末甜甜地幾開胃。雖然係單骨雞翼,份量都唔少,足足有四整隻。

<大大杯‧海鹽菠蘿梳打‧柚子梳打>

最後不得不提呢度的特飲,加十蚊可以變大大杯,完全係啤酒杯的Size,算幾抵飲,黎到一定要叫!

整體而言,Epoch Bistro處於旺中帶靜的地區,如果週末或放假黎Chill一Chill,Relax一下,呢度都係推介之一。