海之戀越黎越多野食!行完DONKI又係時間補充體力。其中一間人氣最旺既不得不提Peko Peko。除左日系清新裝修吸引外,我絕對係衝住招牌菜黎。相信有做過Research既朋友仔都唔會陌生,就係「竹炭料理」喇~*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*🔘海膽三文魚籽竹炭烏冬 $168配精選餐湯,牛角包 及 冷泡伯爵茶(供應時間11:00 - 16:00)▪️餐湯 - 周打忌廉海鮮湯質地偏稀,湯料細粒,有少少咬口放入熱辣辣、微脆牛角包沾湯食,唔錯▪️主菜 - 賣相滿分,離遠已經聞到濃濃海膽味竹炭烏冬上海膽份量唔少旁邊鋪滿三文魚籽,晶瑩通透,適合打卡日本食材用上西式煮法,件事Fusion得黎又幾夾用扁烏冬代替意粉,口感唔差但竹炭其實無特別味道,同正常麵條一樣醬汁本身已經好濃厚、好Creamy、好重海膽味混入新鮮海膽後,雙重享受烏冬掛汁能力強,食到最後覺得有少少漏▪️餐飲 - 預設跟冷泡伯爵茶唔想要凍飲既話,免費就只有熱紅茶,無其他選擇*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*🔘Special Brunch SetA. 2頭盤+1主食+珍珠飯或鰹魚湯烏冬+餐湯+冷泡伯爵茶 $98B. 1頭盤+2主

🔘海膽三文魚籽竹炭烏冬 $168
配精選餐湯,牛角包 及 冷泡伯爵茶
(供應時間11:00 - 16:00)

▪️餐湯 - 周打忌廉海鮮湯
質地偏稀,湯料細粒,有少少咬口
放入熱辣辣、微脆牛角包沾湯食,唔錯

▪️主菜 - 賣相滿分,離遠已經聞到濃濃海膽味
竹炭烏冬上海膽份量唔少
旁邊鋪滿三文魚籽,晶瑩通透,適合打卡
日本食材用上西式煮法,件事Fusion得黎又幾夾
用扁烏冬代替意粉,口感唔差
但竹炭其實無特別味道,同正常麵條一樣
醬汁本身已經好濃厚、好Creamy、好重海膽味
混入新鮮海膽後,雙重享受
烏冬掛汁能力強,食到最後覺得有少少漏
海膽三文魚籽竹炭烏冬

▪️餐飲 - 預設跟冷泡伯爵茶
唔想要凍飲既話,免費就只有熱紅茶,無其他選擇

🔘Special Brunch Set
B. 1頭盤+2主食+珍珠飯或鰹魚湯烏冬+餐湯+冷泡伯爵茶 $98

▪️頭盤 - 日式餃子
外型睇上去硬硬地,但咬落好脆索索聲

▪️主食 - 汁燒帆立貝 + 日式吉列豬扒
份量唔會因為揀2款主菜而攤薄左
5粒帆立貝+2大片吉列豬一定夠飽
話明汁燒帆立貝,多汁彈牙好JUICY
吉列豬質素一般,係普遍香港日式餐廳既做法
咬落去肉質太腍,唔夠咬口,面層唔夠酥脆

🔘Charcoal Latte $38 -> $28
嫌冷泡伯爵茶太普通,可加錢轉其他DRINK MENU上飲品
(UPGRADE優惠可享原價減$10)
竹炭咖啡拿鐵,暗黑系既造型好COOL,一樣有拉花
用活性炭粉同咖啡混合,打出綿密奶泡
咖啡味甚少,主要只飲到淡奶味道,無太大驚喜
Charcoal Latte

2021-06-20