2022-08-03
博多拉麵別天神喺戲院睇完戲,就嚟咗哩間喺正戲院隔離嘅拉麵店食lunch。Menu 選擇唔多,主要2款拉麵,我就試左別天神套餐,套餐包括豚骨拉麵,餃子或小龍蝦蟹子沙律。舖面唔大,裝修係日式風味街頭拉麵店咁。-------------------------別天神套餐 $105🍜豚骨拉麵湯底呈奶白色,好濃郁。湯底係每日新鮮熬製,100%豚骨加純水熬,不含味精牛乳,豬骨粉,食完都唔會好口渴。面麵條都可以選擇硬度,正常嘅硬度我就啱啱好。叉燒味道好夠,應該係燒過嚟,有少許焦香味,但肉質略嫌硬咗啲。流心蛋好入味,同成個拉麵好夾。🥟餃子餃子正常,皮唔會太厚。餃子底煎得好香脆。同行朋友都叫咗別天神套餐但揀咗配小龍蝦蟹子沙律🦞小龍蝦蟹子沙律哩個有驚喜,平時食小龍蝦蟹子沙律壽司實在唔夠喉。面哩份份量唔小,仲有多塊紫菜可以夾住一齊食。-------------------------博多拉麵別天神地址將軍澳貿業路8號新都城中心2期地下G09號舖
舖面唔大,裝修係日式風味街頭拉麵店咁。
-------------------------
別天神套餐 $105
🍜豚骨拉麵
🥟餃子
餃子正常,皮唔會太厚。餃子底煎得好香脆。
同行朋友都叫咗別天神套餐但揀咗配小龍蝦蟹子沙律
🦞小龍蝦蟹子沙律