2020-05-12
老實講係實係疫情泥到之前每年都會去日本幾次因為今年發生咁大件事已經成差唔多一年冇去到日本了每日都 非常之掛住日本所以當行最零開始放放嘅時候便開始去唔同嘅日本餐廳今晚嚟到九龍城呢間餐廳餐廳嘅大廚係完全正宗嘅日本人餐廳係以居酒屋嘅形式運行但係裏面嘅餐廳已經令到我哋彷彿進入左日本國土咁因為今日實在太肚餓所以一坐低就叫咗一個豬骨濃湯拉麵呢度嘅拉麵正宗之餘仲非常之特別因為會喺湯底入面放一粒熱嘅火山石所以一上菜嘅時候好似熔岩爆發咁啲湯係滾到非常之勁咁樣呢個時候梗係影相呃like而且湯底嘅濃度係非常之咁濃郁完完全全係日本飲到嘅味道再加上呢個拉麵嘅棉質係呢間餐廳自己製作的所以非常之彈牙完完全全唔知其他香港店舖係用上現成貨着出嚟林啤啤沒有口感而且湯底嘅濃度係非常之咁濃郁完完全全係日本飲到嘅味道再加上呢個拉麵嘅面質係呢間餐廳自己製作的所以非常之彈牙完完全全唔知其他香港店舖係用上現成貨煮出嚟林啤啤沒有口感之後叫咗一份半熟吞拿魚用上了火炙吞拿魚刺身外面嘅油香完完全全包住左刺身入面仲係濃郁非常嘅赤身吞拿魚之後叫咗一碗鰻魚飯呢度嘅鰻魚飯非常之咁口肉而且仲係爽口的而且燒鰻魚例如有完完全全融化左係返入面所以唔止淨係食
每年都會去日本幾次
外面嘅油香完完全全包住左刺身
入面仲係濃郁非常嘅赤身吞拿魚
之後叫咗一碗鰻魚飯
呢度嘅鰻魚飯非常之咁口肉而且仲係爽口的
而且燒鰻魚例如有完完全全融化左係返入面所以唔止淨係食咗鰻魚嘅香味先食飯嘅時候都完完全全可以感受到鰻魚嘅油香
最後叫咗一份廣島蠔
雖然生蠔經過煮熟後size會縮左一啲
但係就冇咗着到佢嘅味道再加上用張八麵豉醬做湯底配合埋其他新鮮嘅蔬菜呢個煲令到我哋今晚畫上完美的句號