2023-01-16
其實霏霏一直都好鐘意日本料理, 成日都 捐窿捐罅去搵日本好西食😋今日朋友帶我黎銅鑼灣新開商場sugar+ 26/F食可以飽覽成個維園既瀧宴•壽司,由於sugar+係新商場,得幾層係有食肆,所以一搵就搵到係商場出面我以為入左酒店,成幢大廈都好grand好靚🤩上到去餐廳,成幅都係酒既擺設好有型,,但入到去好搞笑, 有好多嘅茅台喺度, 未見過日本餐廳會有咁多茅台酒😲試咗個廚師發板feel既set menu,真係有好多唔同野食,大家可以睇睇個餐單前菜茄子個茄子食落清清地唔鹹,有開胃感覺,作為前菜一流👍🏻深海池魚,拖羅 刺身刺身肉身好厚,池魚刺身好鮮味,上面仲有啲蔥配合埋感覺好香!魚油必哂曬黎,魚油係口入面浪下浪下好正😋日本淮山鮮濃魚湯一上個湯個陣已經聞到超香既鮮魚味,飲緊個陣更加以為自己食緊條魚😂 加上淮山同海帶超足料,大滿足😋岩手縣令和之怪物生蠔怪物生蠔名乎其實真係怪物黎😂,大舊得黎又夠哂肥美,口感一流,而且好重海水味,實在係好正!北海道帆立貝配三文魚子鮮甜好味,三文魚子份量夠多, 配埋專屬嘅帆立貝香草牛肉汁,好味道!香煎鵝肝伴自家製醬汁好香嘅鵝肝多士,上面有用黑醋汁調味,令到鵝肝白味更加出
係商場出面我以為入左酒店,成幢大廈都好grand好靚🤩
前菜茄子
個茄子食落清清地唔鹹,有開胃感覺,作為前菜一流👍🏻
深海池魚,拖羅 刺身
日本淮山鮮濃魚湯
岩手縣令和之怪物生蠔
北海道帆立貝配三文魚子
香煎鵝肝伴自家製醬汁
好香嘅鵝肝多士,上面有用黑醋汁調味,令到鵝肝白味更加出香噴噴。
有d人驚食鵝肝會腥,但呢個絕對無!而且塊多士好脆,成個菜式都好夾👍
澳洲虎蝦
虎蝦好大隻,蝦肉非常爽脆好鮮甜。蝦頭有好多膏,由於夠滑身,師傅又切得夠技術,基本上一挑成條蝦肉就出黎。如果再清d 可以的幾滴檸檬汁上去 下面仲有啲昆布 索晒啲蝦嘅香味,一流👍
美國頂級牛肉
初頭都唔明點解伴碟會有幾塊蒜片,之後問番侍應先知原來係要增加口感。蒜片同舊牛肉加埋一齊食好好食,由於唔係佳bar台無叫師傅整生d, 但師傅煎到岩岩好,肉汁一咬就溢哂出黎
黑松露蟹肉炒飯
黑松露蟹肉炒飯我第一次食,蟹肉夠鮮黑松露夠多,估唔到幾夠鑊氣,而且櫻炒飯炒得唔好通常好鞋,但呢款又唔會,好惹味😋😋😋
綠茶雪糕
最後甜品我叫左杯綠茶雪糕,綠茶味好濃,好岩我,濃味甜品作呢個大餐既總結簡直就係正!❤️
美味指數:5
地點:5