2023-09-01 45 瀏覽
🥄👩🏻‍🤝‍👨🏼每次係朗豪坊都見到好多人排隊既湯咖哩店, 加上佢店舖紅色既設計都吸引咗我, 今次一於就試吓喇😋 💡 脆嫩雞脾湯咖哩 ($98)湯底: 原味既小辣5(咖哩味清甜得黎又有d辣度, 口感層次唔錯)麵底: 拉麵🍗雞脾肉軟熟; 配菜有茄子、新薯、紅蘿蔔、南瓜片、粟米芯、車厘茄、西蘭花、溏心蛋; 而蔬菜用咗素炸既方法去保留原有既鮮味(不過實在有d大塊, 食起上黎唔係咁方便😂) 💡和牛肩胛湯咖哩 ($138)湯底: 原味無辣(唔建議揀無辣, 只有小量清甜咖哩味)麵底: 烏冬🥩和牛肩胛肉味都算濃~(但感覺同咖哩湯唔算太夾🥲) 💡蒲燒鰻魚串 ($42)鰻魚肉質鮮嫩, 而且啖啖肉, 唔多幼骨, 加上蒲燒汁後好好味!👍🏻 💡海苔天婦羅魷魚 ($28)🐙魷魚非常脆口, 而且炸漿唔厚身, 食得出海苔既滋味~ 💕由於未試過係日本食北海道湯咖哩, 所以唔敢講佢正唔正宗, 不過論味道同嚐鮮效應既話絕對值得一試😚

💡 脆嫩雞脾湯咖哩 ($98)
湯底: 原味既小辣5
(咖哩味清甜得黎又有d辣度, 口感層次唔錯)
麵底: 拉麵
(不過實在有d大塊, 食起上黎唔係咁方便😂)

💡和牛肩胛湯咖哩 ($138)
湯底: 原味無辣
(唔建議揀無辣, 只有小量清甜咖哩味)
麵底: 烏冬
🥩和牛肩胛肉味都算濃~
(但感覺同咖哩湯唔算太夾🥲)

💡蒲燒鰻魚串 ($42)

💡海苔天婦羅魷魚 ($28)🐙
魷魚非常脆口, 而且炸漿唔厚身, 食得出海苔既滋味~