一心諗住帶美國訪港人士一嚐天婦羅Omakase,予約了16/2/2023晚上18:15四位。予約細則訂明不可遲到,我哋一行四人有老有嫩18:05已在那小店門外窄窄斜坡等侯。等到18:15可入店內,(店內只容納10位客人),所以店員準備妥當才開門入客。原來當晚除了我的四人的booking 外,還另一組人係六位的。滿心以為該店要求客人守時,一定會準時開始炸天婦羅。怎料那組六人組竟然有一半人遲到,理應與我無關,但主廚及店員毫無解釋下令我們四人也被迫呆坐。天呀,呢個係乜嘢日本禮儀呀?! 難道唔應該有店方人員向我哋解釋嗎?都算!! 到日本主廚開始炸食物時,對客人亳無眼神接觸,無交流,面對客人最起碼的微笑也沒有,整晚黑口黑面,心在想難道我幫襯係我問題🤔但每當食物放在我們前的小碟上,我們也講聲thank you,他才還以一下點頭。無論日本主廚係因為另一組有人遲到而鬧情緒或本身厭倦對香港人提供服務,此乃與我無關,我一行四人係去幫襯,唔應該有此不合理態度對客人。食物質素ok, 我想像中咁特別,黑面整晚令體驗非常差,一定唔會再幫襯。p.s. 大島與龍威再幫手宣傳都係徒勞的!
p.s. 大島與龍威再幫手宣傳都係徒勞的!