2018-08-02
今次黎到深水埗搵食,去左搵日本野食,間野叫茶屋町,我估店名改做茶屋町係因為想似車站名或一個地方名,因為野野貼左好多東京鐵路運輸車線圖,又有好多列車模型睇,每個卡位都凝做反列車車卡入面座位,實在好有趣! 店名同店內設計實在好有意思,喜歡日本文化的朋友不妨黎哩到睇下試下。店內以丼飯同便當為主,如有茶屋咖哩飯、小食、前菜、意粉、汁燒魚類等等⋯吉列牛肉漢堡$68食物黎啦,係一個好精緻的便當,有前菜如沙律,甜蕃薯,還有豆腐,好甜好好食。如果可以再多一點就好了,還有一些好像是海帶的菜,味道好特別好有口感,都是第一次食這樣的菜,味道好不錯。重點來了,我的吉列牛肉漢堡,份量都幾多,皮是炸過來的,肉好飽滿,配上咖哩汁特別配同好吃! 白飯配了味素,味素味道好岩吃白飯和炸漢堡肉,配上一起吃會覺得特別飽! 我還飲了提子梳打,真的是日本來的, 不是香港中國製的,提子味好出,又不算特別甜,可以係深水埗食到一間便宜的日本便當真的很開心!
吉列牛肉漢堡$68