2021-08-30
講到香港嘅梳乎厘pancake, gram應該係好多人第一時間諗起嘅一間,佢係日本過江龍打入香港市場最先嘅一分子。呢度最出名嘅係佢個款限時供應嘅厚身pancake, 不過今次同朋友嚟到個時間唔係好啱,所以淨係叫咗兩款普通pancake。第一款係焦糖香蕉班戟。三塊班戟上面有焦糖香蕉仲灑上啲碧根果碎,簡直係我最喜歡嘅配搭。香蕉上面嘅焦糖脆片係呢個pancake嘅重點,班戟食落都係好鬆軟香甜,嫌唔夠甜仲有另上嘅糖漿可以淋。我地叫嘅另一款係tiramisu班戟。呢款個擺盤就唔同啲,係三塊疊埋一齊,每層中間有mascarpone cheese。呢款食落好唔同,食落甜味冇咁重,突出咗mascarpone嘅鹹味,係一個幾有驚喜嘅tiramisu食到最後見到最出名premium pancake出爐,睇落好吸引,下次嚟要再試!