2019-09-02
西貢白沙灣碼頭,去船p 經常去,附近亦有間酒店, 原來酒店樓下有間日本fine dinning , 經常經過都想try try , 今日終於去食佢,我係鑽石山坐92 巴士直到!店裏面佈置舒服,由窗門望出去係遊艇碼頭。一坐下,總廚就先派上卡片介紹自己。我地揀左2個set dinner 。先黎前菜三點:由左到右食起,京都豆乳,味道比較淡口,香濃豆乳味,中間係純菜山芋,純菜充滿膠質,水雲啫喱,味道酸酸地,好開胃。之後到刺身:岩手縣生蠔,配上蕃茄蒜香汁,新鮮肥美,沒有海水鹽味,但食到尾有少少醒,深海池魚,配上,冇色醬油,醬油加左桂花,味道特別。鰻魚海膽日式蒸蛋,蒸蛋香滑,正!之後仲有個麵包蟹,蟹盖入面好多蟹肉加咗洋葱配上面包,可口!日本花竹蝦手卷,有點失色,紫菜放了一下就已經唔脆。再黎客麵豉湯,可以暖暖肚。最後三款甜品,西瓜正常,紅豆黑糖上玄,食落去似旦菜高。仲有廚師特製嘅芒果雪糕,雪糕入面有粒粒芒果,芒果味濃,正!