2019-02-19
上星期個朋友係外國翻黎,一路話要食放題,仲話記得兆萬果邊有好多間,我地係下面見倒神戶屋個職員派咗張宣傳單張,就上咗去試下。刺身新鮮味美,而且份量好足好準確。最重要既係個串燒同火鍋,我地都食到停唔倒口。我地嗌咗個鐵板一口和牛粒,嚟到既時候鐵板仲係「嗞嗞」聲,和牛粒散發既香氣不斷地係空中綻放。一咬落去,和牛粒既肉汁係口入面爆發,衝擊住每一個味蕾。師傅烹調既功駕亦表露無遺,和牛粒預先調味,而且恰到好處,唔會太咸,跟住師傅解凍既時間同鐵板的熱度都配合得天衣無縫,火熱既鐵板將肉汁盡量鎖住,室温令牛粒迅速降温,趁熱食就唔會好韌,所以個牛粒一放係枱度,我地就即刻放入口。呢種幸福既感覺,相信大家都會感受到。呢個時候,神戶屋既侍應都好體貼,主動咁行過黎為我地送上熱水,等我地可以清一清味覺。跟住,再黎多個日式即燒牛舌,厚厚嘅牛舌以鹽燒嘅方法炮製,值得一提既係師傅每次都唔會有落好多油,我地叫咗五輪,水準都一直高企,食落去絕對無果種成口油既感覺。相反,牛舌啱啱好熟透,配上香料同鹽等黃金比例調味,食咗一舊之後再食另外一舊,都唔會覺得好膩同麻木,味覺仲好清醒,等待住下一舊嘅來臨。所以,我自己本身都鍾意食牛舌,亦強
跟住,再黎多個日式即燒牛舌,厚厚嘅牛舌以鹽燒嘅方法炮製,值得一提既係師傅每次都唔會有落好多油,我地叫咗五輪,水準都一直高企,食落去絕對無果種成口油既感覺。相反,牛舌啱啱好熟透,配上香料同鹽等黃金比例調味,食咗一舊之後再食另外一舊,都唔會覺得好膩同麻木,味覺仲好清醒,等待住下一舊嘅來臨。所以,我自己本身都鍾意食牛舌,亦強烈推薦大家試下。