2022-08-03 86 瀏覽
香港人食魚生就以三文魚為主,但去日本旅行就發覺日本人反而特別喜歡鮪魚(吞拿魚)。鮪魚不同部位的口感和味道分別較明顯,當中一定係拖羅最受歡迎!這幾年沒法去旅行,來到荃薪天地的 #田中寿司 也能盡嚐地道日本鮪魚料理,來一趟舌尖上的日本之旅。新店門口有巨型吞拿魚裝飾,簡約木系為主的日式設計,座位濶落,枱與枱之間有竹簾相隔,私癮度頗高。茶碗蒸🥚先來一碗清清味覺,蒸蛋內有蜆肉、元貝、白果、蟹柳,清淡蛋香中滲出鮮味。🔸本鮪三貫壽司盛🍣分別有赤身/中拖羅/大拖羅,進食次序亦由淡到濃,一次過食盡鮪魚三個部位,絕對要試真啲。當然大拖羅仍是我哋至愛,入口即溶,真係令人好回味。🔸吃盡鮪魚之顛🐟意猶未盡,再來一客三味 #鮪魚刺身厚切,新鮮冰凍,更能食得細緻滋味。中拖羅和大拖羅真係超好食,喜歡溶化度高、魚油香濃既大拖羅一定無得輸;但中拖羅又相對有口感,而且味覺較清新,一樣高質。🔸大將二人前 (8小碟) #鮪魚8食,細細碟加上靚擺盤,十足藝術品一樣,未食要先打卡啦📸!8小碟進食次序由淡到濃,分別係旗魚、吞拿魚山芋漬、芝麻納豆吞拿魚、大目山山葵漬、赤身、中拖羅、松露大拖羅、血合。8小碟可見配搭既用心,選用不同食材融

茶碗蒸🥚

🔸本鮪三貫壽司盛🍣

當然大拖羅仍是我哋至愛,入口即溶,真係令人好回味。

🔸吃盡鮪魚之顛🐟

🔸大將二人前 (8小碟)

8小碟可見配搭既用心,選用不同食材融入鮪魚之中。

比較特別既有 #芝麻納豆吞拿魚,口感黏笠既納豆未必人人喜歡,混合吞拿一齊食感覺又唔錯喎;仲有 #血合,係用吞拿魚血造成,含豐富鐵質,我地都係第一次食,估唔到中菜有豬紅、鴨血,日本人都會以魚血製成菜餚,幾特別。最好味一定係 #松露大拖羅,原來兩者好夾,拼發出具層次感既味道,大回味。

🔸中落鐵火
用吞拿骨旁的魚肉製成,每條魚只得少量,十分珍貴。魚味較濃郁,賣相精緻,也充分體現日本人不浪費吞拿魚任何一個部位的傳統。

🔸和牛他他
生和牛伴以生雞蛋、沙律菜、酸醋汁,十分開胃,食落有食緊吞拿魚咁滑溜既口感,都幾特別。

相當精緻而地道的一餐,食材高質,環境簡約舒適,服務和上菜速度令人滿意,價錢係有點小貴,但能細味鮪魚精髓,也值得一試。
2022-07-18