2021-06-25
竹虎京堂係Megabox 入面食日本菜既,見到佢有竹筒飯同埋各款定食、刺身飯,定食包前菜、海苔、茶碗蒸、土瓶蒸同埋是日甜品,係好豐富好完整既一餐🤤而且價錢唔算貴,個人覺得CP值好高。 1️⃣火炙穴子竹筒飯($79)前菜有蜆肉、味付螺肉同埋小魚乾。蜆肉有少少柚子味酸酸甜甜咁好開胃,螺肉同小魚乾都唔錯。 穴子係即叫即燒,成條鋪滿係個竹筒飯面好吸引🤩醬汁甜甜地食落去好香,穴子既骨好係好碎冇乜存在感,食落好滿足🤤竹筒飯食落有淡淡既竹筒香味,幾特別,而且飯既份量都幾多食得好夠飽😋 另外個定食仲有跟個海苔,個海苔係脆脆地中間夾左啲芝麻既,個底仲有跟左啲炸蕃薯片可以同塊海苔一齊食。個炸蕃薯片好脆!夾埋一齊食口感一流! 之後仲有個茶碗蒸,個茶碗蒸好滑溜好有蛋香,入面有冬菇有蝦。 跟住仲有個土瓶蒸,我第一次見土瓶蒸,自己將啲湯由個瓶到倒落個碗到,入面有蜆同埋啲紫菜,自己倒出黎幾開心😂飲落係淡淡地既鰹魚湯黎🐟 仲未完仲未完!仲有個甜品🍮甜品係一件好似大福咁既野,甜甜地煙煙韌韌咁,入面既個餡我唔知係咩,但係甜甜地,有啲似蓮蓉咁既味。 同埋想講佢地既茶好好飲,係荔枝綠茶黎,飲落係幾清甜😌 2⃣️月見黑豚
1️⃣火炙穴子竹筒飯($79)
2⃣️月見黑豚腩竹筒飯($79)
佢都係一個定食咁跟左好多小食、前菜。本身個黑豚腩竹筒飯係跟個溫泉蛋既,但係果日去到佢啲溫泉蛋啱啱冇曬,所以就唯有轉日本生蛋比我地,個生蛋我地叫佢分開左上。將啲蛋汁淋上個飯上面,好正🤤黑豚腩係切到一條條一絲絲咁,肥肉部位比較多,油脂感好豐富好重肉味😋一啖咬落去淋淋地,濃肉味,好送飯👍 另外呢個竹筒飯既甜品就同啱啱果個唔同,呢個甜品都係煙煙韌韌咁,面頭就舖滿芝麻粒,我自己就鍾意呢個多啲,有芝麻香,入面既餡料我都一樣唔知係乜😂但係呢個就冇咁甜,鹹鹹甜甜咁😍
月見黑豚腩竹筒飯
月見黑豚腩竹筒飯