2016-03-11 543 瀏覽
一直都想去盛八試下佢既日式燒肉,但無的起心肝,直至最近知道佢出左任點任食,價錢由$198起,真係好抵呀!一於搵埋細妹去試。我閒日夜晚七點黎到,價錢$228/位,包左一客「澳洲黑毛和牛」,加$30可以升級到「日本受賞鹿兒島和牛」,人一世物一世,就升級一份啦!其他仲有三版餐牌既食物可以任叫,有齊前菜、炸物、沙律、豆腐、肉類、海鮮、湯、飯、麵、蔬菜、甜品同無酒精飲品 (想飲酒精飲品另加$50)。兩份和牛先黎,可以見到油花分布好平均,好野黎。先食塊澳洲黑毛和牛,正!勁腍,一放入口即時滿口油香,完全無筋,好好食!阿妹話,鹿先島和牛仲正呀!唔係卦,仲可以再好味D?即刻夾入口,果然更加嫰滑,而且入口即溶,只係加$30咋,我覺得好值得!講番個汁,有三款,由下而上分別係果味燒汁(點牛肉)、檸檬醋(點海鮮)、鹽蒜汁(點豬肉),感謝侍應先生既細心介紹,三種汁料果然各有特色!跟住就要試下其他肉食啦,單係牛肉,就已經有唔同既部位可以試,好多選擇;醃料方面,主要有岩鹽青檸、鹽葱、燒汁、韓風辣醬呢幾種。第一盤,先黎岩鹽青檸手羽先、鹽葱雞腿肉、燒汁牛胸腹、燒汁牛肋骨、鹽燒牛舌。其實樣樣都好味,而我特別想推薦「岩鹽青檸

其實樣樣都好味,而我特別想推薦「岩鹽青檸手羽先」,雞翼夠滑,有青檸香味,酸酸甜甜,非常清新!另外「鹽燒牛舌」都好好,非常薄身,質感爽口得黎有油份,好食到要再encore!不可不試既,仲有呢度好出名既「燒汁牛肋骨」,廚師用特製醬汁醃製過,入口酥軟,好食!
食完名物,再食一D特別既肉款,上圖係「五色胡椒一口牛舌」,下圖係「芝士櫻花黑豚」。呢款牛舌唔同剛才既薄切,而係厚厚既一粒,上面灑滿五色胡椒,都幾辣下,食辣既朋友必點;而黑豚肉就充滿芝士粉,肥肉部分油而不膩,爽口惹味,係芝士怪既恩物!
淨食肉唔得既,所以我地仲點左「香草牛油燒大磨菇」同一客南瓜,餐廳會俾你一個有牛油既錫紙碗,連碗放到爐上燒,夠晒原汁原味。南瓜清甜,磨菇夠厚肉,好有菇既香味!
當你食到開始飽,食呢個「雙色雙籽龍蝦沙律冷豆腐」就最啱,皆因佢係冷盤,可以凍一凍個口腔之餘,美味既龍蝦沙律亦可以好好咁刺激一下味蕾。
食到尾聲,梗係唔好放過佢既甜品甜品係兩款雪糕:「盛八淇冰」VS「豆腐雪糕」,邊個會勝出呢?前者係雲呢拿雪糕,灑上黃豆粉同焦糖醬;後者就係豆腐味好突出既雪糕,個人較喜歡豆腐雪糕,清甜有豆味,正斗!
加$50飲酒精飲品值唔值呢?其實如果你係飲得之人,都實在係好抵,因為呢度既酒類選擇都幾多,包括汽酒、紅酒、白酒、啤酒、清酒等等,50蚊任飲喎,送燒肉都幾正。我點左巨峰汽酒同西柚汽油,巨峰有豐富既提子甜味,好啱女仔飲;西柚就比較苦澀,如果你唔太鍾意甜,呢個會係好選擇。

以呢個價錢食到咁多高質日式燒肉,我覺得性價比好高,值得推薦!

2016-03-10