2018-01-25 54 瀏覽
魂拉麵店  由銅鑼灣轉移到太子, 愛傳統日式拉麵的一族, 自然跟風到訪, 今早剛在旺角大球場練跑, 準備星期日馬拉松賽.   午餐當然要吃飽飽補充体力, 於是選了到附近 魂拉麵店 . 門外廣告牌好吸引:  全日免收加一,  招牌拉麵:   魂, 火魂, 太極, 青龍拉麵.   名字頗有氣勢.餐廳以拉麵店形式裝修, 地方雖然不大,  但座位分得好整齊, 左邊開放式廚房, 貼著一行吧檯, 右邊是木方桌, 配木櫈.店內掛有很多坊間認同的飲食得奬証,  全店用具及裝飾, 以深啡和紅色為主, Bar 座位最多男仔喜歡選擇.可以用手寫單落 Order,  又可以用平板電腦. 好前衛 看看 I-pad 餐牌, 先點飲品.  有凍有熱, 為了保重身体, 出馬拉松賽.  我揀了 桂圓紅棗茶 $20-用雙層玻璃保溫杯, 配木匙, 木蓋, 好保暖又窩心. 好足料:  桂圓份量不少, 而紅棗已去核, 清甜潤喉.接著點主角拉麵了,  中午只供應三款:  魂, 火魂, 太極.   (店員話 青龍 晚市才有, 因食材是菠菜, 會須多些時間烹調)我點了太極拉麵 $99-.    可選制麵軟硬度,  調味, 湯既濃度,
右邊是木方桌, 配木櫈.
店內掛有很多坊間認同的飲食得奬証,

全店用具及裝飾, 以深啡和紅色為主,
Bar 座位最多男仔喜歡選擇.
可以用手寫單落 Order,
又可以用平板電腦. 好前衛

用雙層玻璃保溫杯, 配木匙, 木蓋, 好保暖又窩心.

好足料:  桂圓份量不少, 而紅棗已去核, 清甜潤喉.
我點了太極拉麵 $99-.    可選制麵軟硬度,  調味, 湯既濃度,  多少配料.  或追加配料。
上檯熱熱, 日式叉燒上有 蟹膏, 金萡, 好名貴.  伴有溫泉蛋, 玉子, 黑木耳絲, 蔥花, 紫菜大大塊,
濃豬骨湯加墨魚汁作湯底, 名符其實, 顯出 "太極" 陰陽色.  味濃而不膩.   麵煮得剛好,  依要求中度軟硬, 入口勁彈牙, 質感不錯, 份量適中.  叉燒肥瘦均勻, 肉香嫩滑, 軟腍.
店內海報稱是此店是   "日本產雞蛋使用店",  所以特別細嚐,   溏心蛋黃真的好香, 溫泉式, 好濃蛋味
.  蟹膏味道也香濃.   湯底, 麵一齊食真係好滋味.
看見鄰座吃小食, 我也看看 i-pad, 點了兩款.
八爪魚波波 $18
即叫即制, 上枱熱辣辣, 一碟有三粒,  size 中型.
內有八爪魚成份, 不含太多什粉, 入口彈牙, 點些甜酸醬, 好味!
日式炸雞塊 $20-
雞塊 冇骨, 肉質滑, 炸粉香脆又不太厚, 點些甜酸醬, 吃了又吃!
侍應叔叔好有禮貌又殷勤, 會問客人須否加追麵食, 配料, 又經常替客人加水, 服務優質!
魂拉麵店 . 拉麵甚有水準, 小食價錢亦合理公道. 會推介朋友.