2022-02-20
疫情去到第五波,晚市又冇堂食,限聚縮到2人,今日獨自到尖沙咀逛街+Lunch,來到尖沙咀The One,經過3樓這間"Fifth Element",見餐廳幾有feel,仲有户外的位置可以坐,都幾好,樓底十分高,餐廳裝潢用上水泥工業feel的Cafe設計,放著輕音樂,十分Chill。餐廳主打日系飯、扒、沙律、丼,日本牛匠岩手和牛和日本佐賀名水豚,另外還有手打意粉、創作雞翼、 自家製浜松味噌麵團薄餅,還有窩夫甜品等,都有好多選擇。現在全部外賣做緊六折。北海道帶子荒磯海苔意粉 $156+$18 加配定食(日式洋蔥湯,濃厚薯仔沙律)我今次想試手工意粉,日式北海道帶子荒磯海苔,醬汁帶點微酸好醒胃,整體味道輕而不油膩,不會過濃,手工意粉有口感,整體都不錯。
現在全部外賣做緊六折。
北海道帶子荒磯海苔意粉 $156
+$18 加配定食(日式洋蔥湯,濃厚薯仔沙律)