2022-12-09
K11地庫果層都有唔少好野食,有間「一汁一菜」都幾多正評,食完又有驚喜喎!雖然只係日式快餐,不過佢既濃湯同小菜做得幾出色,就算匆匆忙忙食一餐都可以咁有quality!係K11分店既「一汁一菜」門面比較細,隔離有個同Hand3ag一齊既share space可以堂食,環境乾淨企理。顧名思義,一汁一菜就代表日本家庭對食飯既要求,要有一湯 (和洋湯品) & 一菜 (一品料理),再加埋日本米飯先係完整既一餐。我地叫左個限定二人前只需要$178,個set都幾豐富~ 包2個湯﹑1個咖哩飯﹑2個小菜﹑1碗米飯,仲有2杯飲品。賣相好似一個飛機餐咁,幾特別~♢ 🌽北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯呢碗湯質地好creamy,充斥住粟米既香甜味,非常正!湯底超足料,有雞肉、蘿蔔、西蘭花,飲到底都仲有好多雞肉~ 仲可以當餸食添!♢ 🦞法式龍蝦濃湯 (+$10)估唔到食快餐都可以飲到龍蝦湯,味道好香濃,仲食到粒粒龍蝦肉!冬天飲呢個特別暖胃呀~♢ 🍅和風蕃茄雞肉咖哩飯日式咖哩甜甜地,唔算好辣,香得黎幾惹味~ 加埋蕃茄仲帶d酸酸地既味道,送飯食好開胃!雞肉份量好多,肉質嫩滑~ 絕對可以食得飽呀!♢ 🐖油揚豆腐黑豚薑汁燒 呢個
♢ 🌽北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯
♢ 🦞法式龍蝦濃湯 (+$10)
♢ 🍅和風蕃茄雞肉咖哩飯
♢ 🐖油揚豆腐黑豚薑汁燒
呢個係一品料理中既人氣之選~ 油豆腐吸收左湯汁既精華,口感juicy。黑豚肉肥瘦適中,燒汁同d肉好夾~ 仲有好多薑絲同蔬菜絲,感覺幾健康~ 白飯用左日本米,有種特別既炊飯味,特別開胃~
♢ 🐓蕃茄菠菜芝士雞肉卷
一大粒芝士夾係雞卷入面,雞肉夠滑身,口感豐富!不過菠菜味就無咁出。最鍾意係佢既蕃茄蓉,甜甜地夠清新,送飯一流。
♢ 🥗野菜沙律杯 $20
有時外食都想食返條菜,沙律杯要另外加$20。生菜份量比較少,反而多青瓜片﹑蘿蔔絲,仲有幾片奇異果,做到營養均衡呀~!
♢ 🥤蜜桃紅茶 & 烏龍茶
兩杯飲品都好大杯,仲要無冰架,值得一讚!淡淡既蜜桃香氣好清新,唔會太甜;烏龍茶茶味香醇,唔錯啵!
雖然D杯睇落細細隻,但係好深架!裝滿湯同餸之後份量都算幾多,一個餐都可以食得好飽~ 趕時間既話黎「一汁一菜」食個快餐都唔錯,特別係冬天最岩飲返啖濃湯下個胃~ btw原來朗豪坊係有專屬舖位堂食架,應該會坐得更加舒服。