2023-03-16 34 瀏覽
最近去了一家位於大坑既日本菜小店,試左$680既套餐,咩種類都有d。前菜,藍梅醬甜蝦的味道非常鮮美,同酸甜既藍莓醬好夾。三文魚籽山芋水雲和柑橘醋海蜇都很清爽,比較酸,令人胃口大開。胡麻醬鹿兒島黑豚肉沙律係我最喜歡的一道,黑豚肉肥瘦適中,配上胡麻醬的香氣,唔錯刺身方面有三款,吞拿魚腩(拖羅)、油甘魚、帆立貝都很新鮮,入口即化,口感十分柔軟,非常好吃。壽司方面有五件,日本海膽、蟹肉蟹羔、火炙和牛、火炙大左口魚邊同深海池魚,個人最鍾意深海持魚,好軟糯之後係木魚花柴菜大蜆湯比我地清一清,湯頭鮮美,蜆肉也很嫩,加上木魚花的香氣,幾好飲燒物方面,磯燒鮑魚和薄燒安格斯牛肉蒜片卷都很好吃,燒得恰到好處,口感有彈性而不柴揚物,松葉蟹腳、鮮蝦芝士腐皮卷、日本蠔天婦羅都唔錯,炸得香脆卻不油膩最後既甜品係蜜瓜同芒果糯米糍,蜜瓜好甜好多汁

最後既甜品係蜜瓜同芒果糯米糍,蜜瓜好甜好多汁