2018-11-28
呢排真係涼咗好多,除咗打邊爐之外,bbq相信都係唔少人嘅選擇,咁啱朋友挑起條癮, 提議一齊去燒嘢食。不過如果要自己準備食物,又買埋炭,都真係幾煩, 加上郊野公園實在有啲距離 ,要就齊咁多人, 選擇市區嘅燒烤場就最好不過啦。 一來方便以來唔使自己準備,二來收工就可以即刻去食,實在係懶鬼嘅必然之選。上網見到佐敦嘅菲律賓會原來有燒烤場, 睇啲評價都似乎唔錯,朋友提議一試。適逢weekend,當日都全場爆滿,非常多人,好彩我哋有訂位。場入面有唔少嘅遊樂設施,就好似足球機、飛鏢機、遊戲機都有,有得食又有得玩。飲品選擇都似乎唔少,仲有唔少我最鍾意嘅韓式嘢飲,而朋友就選擇鬼佬涼茶啤酒,貪可以下下火。為食鬼嘅我哋,就梗係第一時間去睇下有咩食啦,凍櫃入面有唔少嘅海鮮同肉類選擇,就連生蠔、帶子、海蝦呢啲貴少少嘅食材都有,夠曬豐富。一般嘅牛扒、豬扒、雞翼就唔使講啦,仲有好多款嘅菇同蔬菜, 加埋冷盤甜品都有,就好似沙律、啫喱、布甸等。好貼心嘅係仲有唔少醬料選擇,除咗一般嘅蒜蓉、牛油、豉油等,仲有麻辣油、黑椒汁、咖哩汁, 無論想點混醬都ok。與此同時有職員幫我哋開埋爐,個火set得靚一靚,拎完嘢食埋位就燒得。
一開波就梗係燒海蝦、帶子、雞皮串, 貪佢夠易熟,又可以醫一醫肚先。 海蝦都幾新鮮,食落爽口,而帶子味道都唔錯,不過就一定要落 蒜蓉頭牛油調味,咁先夠惹味。
第二輪就可以燒下啲肉類同生蠔, 金沙骨同雞翼 都幾香口,醬汁醃得入曬味,唔會太咸,加少少蜜糖就very good。
生蠔嘅質素都唔錯 , 味道都香濃, 不過就唔算好大隻, 不過最令我驚喜嘅就係燒菠蘿,食落好甜又冇渣。 食咗唔少肉,燒少少蔬菜同生果清一清味蕾,都係唔錯嘅選擇。
總括嚟講,燒烤場位置方便,而且食物選擇都幾豐富,加上有唔少海鮮,2百零蚊呢個價錢,我覺得都ok。