2019-05-29 52 瀏覽
一個好鍾意食蟹嘅朋友約我食飯,即刻諗起朋友食完讚不絕嘅鱻潮。馬鐵沙田圍落車過條馬路就到,大熱天氣都唔會行到身水身汗。經openrice 買咗個全蟹宴,好醒目咁訂埋枱確保有位兼有蟹。 雖然位置熟食中心入面,環境整潔有冷氣, 安排一張二人桌, 方便我哋傾計唔怕大聲嘈到人。枱面有齊紙巾、濕紙巾、手套供食蟹用,貼心程度爆燈。🥢潮州凍蟹一人一原隻唔洗爭, 仲見到隻🦀 張牙舞爪, 記得蘸點酸辣凍蟹汁👍🏻仲要有膏,勁驚喜🥢避風塘炒蟹脆味相投嘅我們,食完蟹都唔準收碟脆蒜辣椒,最後用埋嚟撈飯😎香口到呢…🥢蟹油炒菜菜嫩脆口,油份極為香口🥢籠仔荷葉蒸蟹飯炒飯底誠意分可加,荷香蟹味入飯,面層座蒜山淨返蒜甜味認真嚟個吃後總結,套餐openrice價$498,食足4隻蟹,隻隻都新鮮、有膏、實淨、多肉、咩煮法都美味嘅蟹,計劃嚟緊去食埋其他煮法嘅蟹。

🥢潮州凍蟹

仲要有膏,勁驚喜

🥢避風塘炒蟹
脆味相投嘅我們,食完蟹都唔準收碟脆蒜辣椒,最後用埋嚟撈飯😎

香口到呢…

🥢蟹油炒菜
菜嫩脆口,油份極為香口

🥢籠仔荷葉蒸蟹飯
炒飯底誠意分可加,荷香蟹味入飯,面層座蒜山淨返蒜甜味