2011-03-08
媽咪生日要搵地方食飯, 不想再去三聖食海鮮, 經介紹下決定試試這家的海鮮火煱. 因為已訂位, 所以不用等 老闆 - 非常熱情, 細心介紹各種海鮮 位置 - 比從地圖上看易找 店內環境 - 沒有太裝潢的修飾, 但仍算整潔, 另可能時間尚早, 當晚只有我們和另一枱客, 並不覺擠迫 洗手間 - 有獨立男女洗手間, 而且光猛乾淨 食物 - 非常新鮮, 最推介蕃茄湯底, 連太婆都讚好味 湯底 - 我們共12人, 叫了清湯底和蕃茄湯底, 清湯底我冇試過, 不過冇人彈即ok啦, 我主攻蕃茄湯底! 虎皮海蜇 - 雖然"鞋鞋地", 但幾特別, 食左兩碟, 媽咪就灼一灼先食, 都好好味. 肥牛 - 各人都讚好味, 有牛味, 又唔韌, 食左兩碟 象拔蚌 - 可以當刺身或灼熟, 我試了一片生食, 非常鮮甜, 之後幾片都係生食, 食熟的都讚好鮮味 花蛤 - 略嫌細隻, 可能不是時令?! ok 鮑魚 - 今次沒有生食, 但灼熟後仍很鮮味, 又唔韌 蟶子皇 - 好大隻, 老闆教: 灼30秒即可! 果然好爽, 好味 桶蠔 - (掛住食唔記得影相) 一碟有6隻, 差不多手掌大, 好肥美, 食左兩碟 魚 - 唔記
因為已訂位, 所以不用等
老闆 - 非常熱情, 細心介紹各種海鮮
位置 - 比從地圖上看易找
洗手間 - 有獨立男女洗手間, 而且光猛乾淨
食物 - 非常新鮮, 最推介蕃茄湯底, 連太婆都讚好味
肥牛 - 各人都讚好味, 有牛味, 又唔韌, 食左兩碟
花蛤 - 略嫌細隻, 可能不是時令?! ok
鮑魚 - 今次沒有生食, 但灼熟後仍很鮮味, 又唔韌
魚 - 唔記得咩魚, 不錯
菜 - 成個盆景咁, 睇它細細個咁但都夠食
白飯 - 好大碗, 可以兩個人share
總結: 可以再光顧