開o係始創斜對面、門口毫不起眼o既地庫鋪日式水產專門店,落到去才感受到佢滿滿居酒屋o既風情,帶點隱世小店o既感覺~日本菜往往有住咁多魚類貝殼類,有時都幾花多眼亂,面臨樣樣都想食要揀來揀去o既煩惱。呢d 時候叫個刺身盛合就最為不過喇,組合由廚師幫我挑選好晒,同埋多數都抵過全散叫!我地今次點o左個「松」象拔蚌盛合($398 未加一),雖然只係四款盛合入面最平o個款,但一d 都唔輸蝕,CP 值夠晒高!Menu 提到餐廳o既食材係每日空運到港,裡面o既象拔蚌來自加拿大,食落鹹香爽口;赤蝦大隻起膠,真鯛同埋o黎自鹿兒島o既油甘魚腩肥美肉嫩,全部都好正!個盛合本身已有一份海膽,但我friend 嫌唔夠分,所以另外再單點多一份($98)。海膽總係有股好濃郁o既味道,頭先配搭三文魚籽一齊食,而家則配紙菜,同樣咁豐沛滋味。既然o黎到水產店,點都要開番一兩隻生蠔,餐廳o既生蠔係時令價的,quote o左一款$88 一隻o既日本青花瓷漁牡蠣俾我地。以青檸同埋一隻類似啫喱狀o既汁調味,鮮甜嫩滑之中有d 微酸味道。我friend 似乎好鍾意食海膽,加叫完不突止,再要點埋呢個日本熔岩海膽魚餅(四件) ($58)。

「松」象拔蚌盛合 ($398)

海膽兩片配紙菜 ($98)

時令生蠔 ($88/隻)

我friend 似乎好鍾意食海膽,加叫完不突止,再要點埋呢個日本熔岩海膽魚餅(四件) ($58)。實物幾得意,外層呈黑色,食落似墨魚丸,裡面則係creamy o既海膽漿,唔使點沙律醬都已經好好食。
日本熔岩海膽魚餅(四件) ($58)

鵝肝多士($108) 有住兩大片鵝肝,香氣四溢。擺上多士上面一啖咬落去,享受住一淋一脆o既口感,再來一昧油潤o既after taste,食多件都仲得。
鵝肝多士 ($108)

再嗌d 串燒,極上牛舌芯($48) 食落都係爽口的,免治雞肉軟骨棒配日本蛋($48) 也比我上次食o既另一間日式串燒店好食,上次o個間o係隻蛋度落得太多醬油了……日式蒜蓉帆立貝($38) 也唔錯,蔥同蒜蓉o既味道好出。
極上牛舌芯 ($48)
免治雞肉軟骨棒配日本蛋 ($48)
日式蒜蓉帆立貝 ($38)

最後叫埋個蔥花吞拿魚腩蓉丼($108) 掠下肚仔,d 吞拿魚腩俾得也太多了吧……超棒的冰滑口感,令人好滿足。
蔥花吞拿魚腩蓉丼 ($108)
「松」象拔蚌盛合 ($398)
海膽兩片配紙菜 ($98)
時令生蠔 ($88/隻)
日本熔岩海膽魚餅(四件) ($58)
蔥花吞拿魚腩蓉丼 ($108)