今日lunch同同事嚟到鰂魚涌呢一間日式料理,試下海鮮丼,聽講都幾出名, 不過價錢都唔平, 午餐由八九十至200蚊不等。我就嗌咗普通嘅海寶丼(並)試下,味道都幾唔錯,主要有吞拿魚,三文魚子,蜆肉,螺肉 ,八爪魚 等等,唔同嘅配料,加咗少少青瓜 。海鮮都幾鮮甜,食落有咬口,而且飯亦都落咗少少芝麻,同埋有仲有啲紫菜, 大蔥等等,撈埋食都幾好味,配上店家特別製嘅柚子醋啫喱,可以撈落個飯。鍾意食鹹嘅朋友仲可以加少少醬油。 最特別嘅係柚子醋用啫喱嘅整法, 食落唔會太酸,酸酸甜甜又新鮮, 可以引起食慾,亦都可以帶出海鮮嘅味道。而前菜係辣泡菜蕃茄, 其實唔辣,不過味道鹹鹹哋酸酸哋,但完全唔似食緊生嘅番茄,感覺好fresh好好味 。

鍾意食鹹嘅朋友仲可以加少少醬油。

2018-06-07
15 分鐘 (堂食)