我個人好鍾意食居酒屋,因為野食通常都好有特色,環境亦都好舒服。個日經過旺角,見到間以日本新年號「令和」命名嘅居酒屋,就入左去試下。呢間居酒屋歡迎客人入舖會敲兩下鼓,幾有特色同日本feel~同朋友叫左個$688嘅二人前石燒火鍋套餐,因爲主要想試下推介嘅日本和牛!沙律方面,個日係日本椰菜同埋海葡萄豆腐沙律有幾粒魚籽,麻醬唔會太酸幾香芝麻味,豆腐亦好濃豆味好滑!!小食方面,可以揀兩款!我地揀左日式炸雞同埋店員推介嘅和牛他他。炸雞唔會炸到好乾,調味適中上枱嗰陣仲熱辣辣!另外牛肉他他就係一塊和牛刺身加埋京蔥黑松露同埋秘製醬汁,酸酸地幾開胃!雜錦天婦羅主要都係平時主打嗰幾款,海蝦南瓜茄子等等!炸粉唔會太厚!終於嚟到主打嘅和牛石燒!份量比我想像中多,油脂分布好平均,望落去啲雪花好靚!店員會拎石燒板出嚟幫我地燒,亦好貼心地拎咗圍裙俾我哋,防止啲油彈到件衫!和牛食落去入口即溶,好香牛味,食食下又可以放上石板到整番熱少少,Keep住溫度! 最後嚟到海鮮鍋物同鍋物雜炊,湯底我哋揀咗雞湯,配料都係一般日本鍋物嘅配搭豆腐娃娃菜洋蔥薯粉等等!海鮮就令人好開心😍有長腳蟹元貝同埋蠔!全部都幾新鮮,其實食到依到已經好飽

小食方面,可以揀兩款!
我地揀左日式炸雞同埋店員推介嘅和牛他他。

炸雞唔會炸到好乾,調味適中上枱嗰陣仲熱辣辣!
另外牛肉他他

就係一塊和牛刺身加埋京蔥黑松露同埋秘製醬汁,酸酸地幾開胃!

雜錦天婦羅

主要都係平時主打嗰幾款,海蝦南瓜茄子等等!炸粉唔會太厚!

終於嚟到主打嘅和牛石燒!

豆腐娃娃菜洋蔥薯粉等等!

海鮮就令人好開心😍有長腳蟹元貝同埋蠔!全部都幾新鮮,其實食到依到已經好飽好豐富😂😂
食完成個鍋之後,店員會拎一隻雞蛋同埋飯去做一個雜炊,即係類似粥!食落都好鮮味!

飲品方面,
就嗌左檸檬燒酎同埋蝶豆花梳打!蝶豆花梳打唔會太甜!至於檸檬燒酎外型好吸引,成串檸檬冰放喺入面,酒味唔會太重,但都真係幾酸!要嚟解油膩最好!

好完滿既一餐,二人前$688 價錢都合理!
2019-08-07