2023-09-08
早兩日朋友帶咗我去試尖沙咀The One新開嘅意日fusion餐廳,門口幾低調,唔太起眼,唔仔細睇都可能唔發現有間餐廳呢度有A La Carte同tasting menu,我同朋友大家都揀咗8 course tasting menu,可以試哂佢啲皇牌野Tasting menu有3款小食,2道前菜,3道主食,2道甜品,每樣我同朋友都覺得好好味小食有帆立貝、赤海蝦、Parma Ham,個擺盤幾有心思,而帆立貝配咗個青瓜凍湯,辣辣地好似wasabi咁,幾特別前菜我地其中一個set upgrade咗做當日嘅生蠔,呢個我非常推介,因為好新鮮,完全冇怪味,配埋個特製檸檬汁同魚籽,味道更有層次主食方面,磯燒鮑魚富山米意大利飯都好出色,鮑魚片鮮味十足,意大利飯有口感得黎又唔會過硬,而個醬汁係令我食完一啖想再食,所以下次黎絕對會散叫呢碟飯另外,個魚都整得唔錯,烤到外皮好脆,魚肉仲保持到幾嫩,而個番茄醬酸酸辣辣幾惹味最值得食就係日本A5和牛,油脂豐富,牛味香濃,肉質嫩滑,外面燒到熟,而入面就半生熟,火候控制得好好,醬汁係用蠔豉打出嚟嘅,食落好鮮甜,估唔到點和牛食好夾,而蘿蔔亦都煮得好淋好入味,呢碟都值得下
最值得食就係日本A5和牛,油脂豐富,牛味香濃,肉質嫩滑,外面燒到熟,而入面就半生熟,火候控制得好好,醬汁係用蠔豉打出嚟嘅,食落好鮮甜,估唔到點和牛食好夾,而蘿蔔亦都煮得好淋好入味,呢碟都值得下次黎散叫
最後兩道甜品其實總共有5款甜點,我最鍾意個紅豆蛋糕,味道香甜,蛋糕軟滑
食靚野梗要配埋酒,所以每人叫咗杯白酒,飲下酒冇咁滯,而支酒幾易入口,我仲叫咗支sparkling water飲下
Grillo Sicilia "Luma"
整體黎講,呢間食物味道同質素都好有水準,下次節慶日會再嚟