2019-08-09
最近係朋友屋企附近搵到呢間拉面小店。這間鋪頭開咗冇耐,店名比較特別,於是同朋友決定試一試。點菜方式與一般拉面店相似,都係一人一張紙俾客人自選擇要咩湯底、幼直面定粗曲面、要唔要加豚肉等。我同朋友分別叫咗濃蝦豚骨拉面($88)同限定的廣島蠔豚骨拉面($99)。廣島蠔豚骨拉面個湯底十分不錯,啖啖湯都有好重蠔味,同豚骨味都幾夾。但個湯底比較膩,好快會覺得飽。濃蝦豚骨面相對比較遜色,湯底比較淡,且櫻花蝦份量不多。值得一讚嘅係配搭拉面嘅燒豚肉有別一般外面拉面店嘅叉燒。每塊燒豚肉呈長方形,肉質較彈口,且肉味較重,豚肉散出嘅油香亦比較多,十分不錯。店鋪另外2款的拉面比較平,最平$68就食到,配合午市時段9折優惠,客人唔駛好貴就已經可以食到一碗拉面~