2010-07-04 24 瀏覽
荃灣眾安街那邊開了一間新既翠華,光猛企理,就找個晚上去試新店。熱狗原來長得很誇張,吃起來有點狼狽。烘過的長麵包,晒上芝麻粒,肯定香口。還有長長的脆皮腸,爽脆清甜既生菜、鮮美不酸的蕃茄,同埋茄汁,正!其實只要材料新鮮,簡簡單單的配搭,也可以很吸引。來到翠華,自不然要叫番個奶油豬。熱呼呼的出品,咬落鬆脆,面頭甜甜的煉奶,加埋香軟的牛油,趁熱食,都好難會唔好食的。嚐了一粒菠菜鮮蝦餃,皮是既薄又滑,餡料的菠菜亦多,不過菠菜始終唔夠香口,也蝦仔太細了,沒有爽口的感覺,很普通。從未飲過翠華既「香檳.凍.奶茶」,原來是茶味不濃的奶茶,最憎佢唔熱唔凍咁,要等外面的冰融化才有少許的涼快感,我完全唔欣賞。這款奶茶,噱頭而已,我不會有下次。或許是新開業關係,人手好充足,有人專門安排座位,甚至有普通話大使,唔錯!