2024-04-25 296 瀏覽
上環文咸東街新開咗一間食生煎包嘅小店😇呢間小店除咗生煎包之外仲有其他上海式嘅麵食同小食, 價錢全部都非常實惠, 難怪店外總是大排長龍超多食客捧場! 麻醬雞絲粉皮~呢個小食嘅份量大到可以做一個主食😂粉皮口感煙韌彈牙, 芝麻醬味道同質感都十分濃厚, 芝麻味好香, 食落非常開胃🤤上海排骨菜飯~菜飯採用左菜心而唔係傳統嘅小唐菜, 菜嘅份量非常之多, 每一啖都食到菜心, 排骨炸到外表酥脆內裡肉質鬆軟, 香口惹味! 濃雞湯小雲吞~一啖一粒細細粒剛剛好, 雲吞係簡單嘅純豬肉餡, 精華所在係碗雞湯, 飲落鮮甜又唔口渴👍🏻 招牌爆汁生煎包~老闆好細心地提醒我地小心爆汁😂因為一咬落去真係好多汁而且熱辣辣, 食嘅時候要先咬一個小洞再慢慢用口啜D汁出黎, 加埋鎮江香醋係絕配! 生煎包嘅底部煎到好香脆😊上海排骨蔥油撈麵~蔥油香口惹味, 調味剛剛好食落唔鹹而且唔油膩, 麵條嘅質感非常彈牙, 十分有水準👍🏻

2024-04-24