🥢近排去開新蒲崗搵食,見到有間主打海膽生蠔刺身的小店,感覺好似好耐無食過生蠔海膽刺身,呢間餐廳原來提供款各地直送飛機貨海產,串燒,炸物都好多選擇,想快食個lunch 晚餐既話,仲有多款日式定食牛肉丼鰻魚飯等$58 起有交易,餐廳門口都幾光猛入到去雖然睇落地方細細,原來佢係有兩層,不過坐咗一陣就已經滿座啦,想食記得一定要早啲book位🥢門口有雪櫃擺咗多款各地嘅新鮮海膽生蠔同今日嘅おすすめ,非常推薦出門口雪櫃睇吓,本來今日是衝着令和之怪物而來,可惜嚟到已經賣晒啦~嗚,不過仲有好多唔同嘅刺身,見到價錢仲要幾親民,忍唔住要瘋狂每樣都嗌啲黎食下🥢日本厚岸生蠔 $78 /隻呢款北海道厚岸是日本著名盛產生蠔的地方,全年都會有生產,生蠔肉質飽滿肥美,口感滑溜Creamy,金屬味和海水味不重,所以更能突出鮮甜度,有獨特的甜味,個人很喜歡佢大大隻夠曬肥美🥢法國 Gillardau $45/ 隻不用多介紹想起法國蠔一定想起 Gillardau, 蠔肥美香甜,充分表演到清新海水味道再來是清爽蠔味,呢到的法國蠔都非常新鮮很滿意🥢倍化帶子吞海膽 $88 / 2件用了最大尺寸的帆立貝,厚厚帆立貝肉包了足料的海膽,海

🥢日本厚岸生蠔 $78 /隻
日本厚岸生蠔 /  法國 Gillardau

🥢法國 Gillardau $45/ 隻
日本厚岸生蠔 (上)法國 Gillardau(下)

🥢倍化帶子吞海膽 $88 / 2件
用了最大尺寸的帆立貝,厚厚帆立貝肉包了足料的海膽,海膽份量非常之豐厚,咁大粒帶子無可能一口吞,感覺有啲似食海鮮漢堡包咁,入口軟滑而且非常鮮甜,非常之滿足,以呢個價錢來講真係超級抵食,難怪每一檯都係必點的菜式
倍化帶子吞海膽

🥢木板燒港膽 $88 /板
海膽就食過好多款,港膽又第一次試,一版海膽用火炙燒至微香,配上紫菜小飯團拌來食,海膽味香濃之餘仲有少少烤過的香氣,比平時的生海膽更濃

🥢活赤貝 $38
見到雪櫃內有咁多款美味的貝類,就想起好耐無去過黑門市場掃街食海鮮,今日餐廳有多款刺身粒貝,北寄貝,赤貝,象拔蚌,帆立貝現切刺身,就揀左我地都鐘意食的赤貝,上檯見到橙色色的貝肉卷起就知道非常新鮮,貝味味道爽脆鮮甜

🥢軟殼蟹手卷 $25
🥢海膽手卷 $38
估唔到$38 海膽手卷肉幾大方厚厚的都幾抵食,味道鮮甜甘香,軟殼蟹手卷脆脆口感,仲有少少伴了蟹子增加口感

🥢雜錦天婦羅 $58
炸得唔錯,炸粉薄薄的很鬆脆,有三隻蝦三件蔬菜,蝦肉幾新鮮爽口的

🥢串燒
隨便點了幾串串燒,質素都唔錯,燒得乾爽惹味,內層幾有肉汁,一定要襯熱食

鹽燒雞翼 $28
雞肉大蔥 $22
雞皮串$12
鹽燒牛舌 $28
帆立貝 $38
和牛粒串 $38

🥢好鍾意呢個餐廳親民嘅環境,由平平哋食日式定食到高級日本刺身魚生,生蠔都有,重點係有好多款唔同產地嘅海膽,因為有名俾你叫我做海膽仔,餐牌入面海膽嘅配搭都好多款,真係要來食多幾次先至可以食勻,一路食見到隔離枱食嘅壽司定食仲有鰻魚定食都非常之正,可惜叫今次叫到成檯野食今次無緣食到,下次一定要再過嚟試吓
日本厚岸生蠔 /  法國 Gillardau
日本厚岸生蠔 (上)法國 Gillardau(下)
倍化帶子吞海膽
  • 木板燒海膽