今日同朋友去左尖東,食一間日本料理叫做原之味。喺尖東地鐵站行過去大約3至4分鐘,好近地鐵站。入到去坐底左,感覺餐廳唔會太噪,店鋪不太滿座,店鋪燈光偏暗,我覺得幾好因為我5鐘意太光嘅餐廳。點餐前職員都有同我地介紹佢間餐廳嘅推介同晚餐set,最後叫左2個set dinner。佢個set dinner分別有6款野食,第一樣黎嘅係沙律梅酒紀子藜麥麻醬沙律,酒味唔重已被麻醬味掩蓋,酸酸地幾開胃。第二樣係一隻蠔加魚子醬迷你脆筒二重奏,迷你脆筒二重奏因本人不太好魚子醬,所以我選擇左食佢嘅海膽都幾鮮甜,影相亦都非常之美,入口嘅感覺有軟綿綿,又有脆口的甜筒感覺,新奇又突出另外佢哋用嘅生蠔,是本餐我極喜歡知其中一道餸,大隻而鮮味,而且擺盤非常之漂亮,店家的用心還客人也感到他們的真誠,creamy嘅口感,配上小小帶鹹嘅鮮味,是我享受這生蠔最佳的樂趣。第三樣係玉子海帶豆腐味噌湯,同平時味噌湯差不多但無咁咸多。入邊會有少許雞蛋花,健康之選。第四樣係松露醬蟹壽司卷配松露分子料理,佢依一款食品係我地最好奇嘅,壽司幾好食,但松露味唔重,如果再多返d松露我覺得更好,而佢個分子料理係幾特別,我地都有估原本係咩黎,隻味似咩

第四樣係松露醬蟹壽司卷配松露分子料理,佢依一款食品係我地最好奇嘅,壽司幾好食,但松露味唔重,如果再多返d松露我覺得更好,而佢個分子料理係幾特別,我地都有估原本係咩黎,隻味似咩味咁。
第五樣係炸卷;都幾得意,會有炸過嘅感覺,但是就唔會太過油膩,配上青瓜清新嘅口感,可以食得出有各種唔同配料嘅味道。這樣的創意卷物香港少有。

最後上嘅係鵝肝馬卡龍同綠茶雪榚,馬卡龍幾特別配就鵝肝幾夾,而綠茶雪糕亦重綠茶味我最鍾意食嘅綠茶,必然唔會放過!而且賣相非常可愛,影相一流!

整體感覺依間餐廳,菜式新穎,有別於一般日本餐廳,值得一試!餐廳用心之作,擺款及味道我也10分喜歡,不妨一試!