2019-08-09
夜晚係銅鑼灣行街,行得攰攰地,見到一間新開又裝修得幾靚既茶餐廳(冰室)-- 四寶食堂 。以湖水藍綠為主調、搭配新潮燈飾同超美花墻,而且食物都有別于其他普通冰室,屬於新派茶餐廳。我地分別叫左傳統茶餐廳食物豬扒飯--喜哥葱油豬扒煎蛋飯、非常特別既黑松露雜菌燒春鷄、同梳乎尼多士配鮮果雪糕。喜哥葱油豬扒煎蛋飯:有一塊半厚切豬扒,肥瘦適中、煎得剛剛好,非常鮮嫩!葱油都好香,配白飯非常對味!黑松露雜菌燒春鷄:燒春鷄就算鷄胸都唔會柴,而且都夠入味。鷄脾更加唔駛講!鷄入面塞飯就食得多,但塞黑松露雜菌就真係好少,雜菌吸曬鷄汁精華,真係好正好特別!不過美中不足就係無左隻鷄翼。。。 梳乎尼多士配鮮果雪糕:梳乎尼多士係吸滿蛋液,軟霖霖既多士、外面煎到金黃色,有少少脆。熱辣辣多士再加凍冰冰雪糕,簡直係絕配
不過美中不足就係無左隻鷄翼。。。