2020-02-27 424 瀏覽
朋友搜羅了一些物資,說要分贈一點給我,實在讓人感動。為免她舟車勞頓, 所以相約到她公司樓下接收,順便一起去吃頓晚飯。朋友話佢公司附近最近開咗間迷你點心專門店,店內的點心味道唔錯,水準絕對趕得上不少名店,而且價錢好親民,所以想帶我去試下。店舖位於馬蹄徑,由牛頭角站行過來只是數分鐘路程。樓下以外賣為主,而用餐區則設於樓上。沿著梯級往上走,原來店內地方都幾大,除了卡位外,還設有一列吧檯位,唔講仲以為自己去咗間迴轉壽司店添。餐廳採自助形式落單,客人只要掃一掃二維碼,便可以即刻用手機點餐。至於食物方面,同一般點心店一樣,分門別類,不過就以迷你版為主,所以就算叫多幾款都唔怕食唔曬。入座後店員會送上杯和茶包,而牆身則設有用茶杯按出水的水喉,客人可以自助斟水,茶位費每位 $5。這裡的點心不是以人手送上,全部用「高速列車」或「軍艦」經路軌送遞到客人面前,非常特別!荷葉花菇滑雞籠仔飯 ($19):雞肉蒸得很滑,無骨;冬菇好大片,飯面淋咗豉油,米的質素亦唔錯,粒粒分明,入口帶有荷葉香,加上飯量十足,食完都幾飽肚!醬皇蒸鳳爪 ($15):鳳爪好大隻,外皮滑嫩,食落軟腍又夠入味,醬油豆豉帶少許微辣,味道非常惹味

醬皇蒸鳳爪 ($15):鳳爪好大隻,外皮滑嫩,食落軟腍又夠入味,醬油豆豉帶少許微辣,味道非常惹味。

竹炭鮮蝦餃 ($19):蝦餃造型好特別,每隻都分成黑白兩色,黑色那面外皮加入了竹炭粉去搓,而另一邊則用上普通水晶皮,望落去隻隻都好晶瑩剔透,入口煙韌,蝦肉爽口彈牙而味鮮。

是日燉湯 ($20):燉湯用迷你瓦煲盛載,是日燉湯為青紅蘿蔔豬骨湯,湯水火喉十足,應該無添加味精,打開蓋時已聞到鮮甜濃郁的香味,非常足料。

酥炸順德鯪魚丸 ($16):鯪魚丸一客有四粒,雖然粒粒Size都唔算好大,但係都非常抵食,而且最正就係魚肉札實,食落夠曬彈牙,唯一可惜就是無配埋蜆介,否則食味更佳。

流心鵪鶉蛋燒賣 ($28):其實初頭還以為是店員弄錯,因為喺燒賣面頭見唔到有鵪鶉蛋,原來佢哋嘅做法比較特別,鵪鶉蛋係包裹喺豬肉同鮮蝦之中,咬開可以見到原隻鵪鶉蛋,而且仲有蛋汁流出,可見時間控制得非常之好。

流沙煎堆仔 ($15):煎堆仔一客有三個,份量不算太多, 面頭鋪滿黑白芝麻,咬開煙韌的糯米皮會即時湧出熱辣辣的奶黃流沙,奶黃味好出眾,味道夠曬濃,所以一定要記得趁熱食。

食完煎炸嘢梗係要配返個蔬菜中和一下,揀咗白灼菜心 ($15):菜心以清灼方式烹調,每條都相當粗壯,色澤翠綠,而且灼得合時,食落新鮮嫩口又無渣。

甜品點咗薑茶湯丸 ($15):湯丸用迷你木桶盛載,外皮幾煙韌,內裡有滿滿的嘅黑芝麻餡,加上甜度適中,用作飯後甜品就最適合不過,食完成個人暖笠笠。

以「新派」點心店而言非常抵食,平均廿蚊份點心,食物有水準,在百物騰貴的今天,實屬難得。