2022-01-04 71 瀏覽
🍽農趁放假去遠啲去咗科學園附近散吓步,hea左個下晝之後就嚟到附近嘅呢間餐廳度食晚飯🥣我哋試咗呢個九道菜晚餐($888),食盡各款精緻嘅美食😆🤍土炮雪茄一開始望到呢個名都完全冇概念係乜嘢嚟,嚟到嘅時候見到係好有心思整到好似雪茄咁嘅春卷。裏面係蒜蓉蝦嚟,啲蝦好入味之餘又唔會太過溶溶爛爛,食落都仲幾爽口。最重要係賣相真係冇得輸!🤍爆汁乳鴿用較西式嘅餐盤放中式嘅乳鴿,感覺好新穎。而且乳鴿嘅皮香脆可口,入面亦都做到少少「爆汁」嘅感覺🤍陳醋雲耳雲耳爽口而且掛汁一流,份量唔算話十分多但係兩個人食絕對足夠,傾住計咁食唔覺唔覺好快就清晒🤍手撕雞麻醬同手司機真係一個好好嘅配搭,每條雞絲都完美咁吸到晒麻醬嘅味道,配合埋青瓜絲同埋白芝麻,口感更有層次🤍火雲叉燒講起叉燒通常都係燒味店度食,第一次食鐵板上嘅叉燒。店員仲會喺你面前點火燒一燒個鐵板,被火光包圍嘅叉燒顯得更高級。叉燒嘅肥瘦均勻,面層嘅蜜汁亦都好香甜🤍醉蝦醉蝦好入味,口感爽口彈牙,美中不足嘅係佢嘅賣相相對地冇其他咁吸睛🤍三色魚黑籽燒賣食落味道同一般喺酒樓食到嘅燒賣大同小異,但係佢一份有三種唔同顏色,令到每一粒感覺獨一無二,整體上加咗唔少分🤍蜑家水果粟份
🍽農

🤍火雲叉燒

🤍醉蝦

🤍三色魚黑籽燒賣

🤍蜑家水果粟
份量極充足,有少少似避風塘炒嘅味道,唔食得辣嘅朋友要注意一下

🤍熊仔芝士蛋糕
熊仔係好淡味嘅士多啤梨奶凍,賣相勁精緻吸引,而且奶凍嘅味道較淡,唔會搶咗香濃嘅芝士蛋糕味

💰人均消費:$444

📍香港科學園第二期10W浚湖樓S041A號鋪