2024-04-15 116 瀏覽
位於尖沙咀海港城的粤藝館主打新派粵菜,佈置優雅充滿中國色彩,環境舒適寧靜。用餐時望到維港無敵海景景色盡入眼簾,令人品嚐美食同時有一流的視覺享受。-品味饌嚐宴 -✦欖角雞中寶超酥脆雞軟骨,欖角嘅鹹香帶有清甜蜜糖,食到停唔到口。✦即燒無花果天下第一豬睇到個名已經覺得夠霸氣「天下第一豬」,原來肥膏同豬皮比例最為完美,即燒即食燒豬技巧繁多,燒出來嘅乳豬皮會更有彈性同酥脆。✦潮式荷葉翅用荷葉蓋上燜,帶有陣陣清香。潮州翅以稠,綿,滑為重點入口絲滑,啖啖魚翅,稠而不膩。✦蠔皇原隻鮑魚鵝掌伴菜膽原隻鮑魚大大隻特別厚身,鵝掌燜得軟腍入味,伴碟嘅菜膽有如一朵花,新鮮爽脆。✦金榜醬大虎蝦大虎蝦有手掌般大,蝦殼已經拆了一半,略為炸過,醬汁都滲進蝦肉裡面。蝦肉新鮮扎實,金榜醬有點像馬來西亞的叻沙醬帶點微辣,仲有一塊香脆麵包片沾上醬汁一齊食更加惹味。✦ X.O. 醬美國蘆筍炒北海道帶子北海道帶子粒粒飽滿,細嫩鮮甜,用XO醬炒蘆筍同雜菌,更加增添鮮味口感。✦蟹籽海皇炒飯炒飯好足料,有蟹籽,貝柱同鮮蝦,口感豐富又煙靭,粒粒分明,炒得有鑊氣。✦粵藝特色甜品綠豆沙口感綿密,甜度適中消膩

-品味饌嚐宴 -

✦欖角雞中寶
超酥脆雞軟骨,欖角嘅鹹香帶有清甜蜜糖,食到停唔到口。

✦即燒無花果天下第一豬

✦潮式荷葉翅

✦蠔皇原隻鮑魚鵝掌伴菜膽

✦金榜醬大虎蝦

✦ X.O. 醬美國蘆筍炒北海道帶子

✦蟹籽海皇炒飯

✦粵藝特色甜品
綠豆沙口感綿密,甜度適中消膩

2024-04-12