2022-07-16
平時好少行過嚟黑布街呢頭,原來開咗間食四川嘢嘅新派餐廳,裝修都幾新潮,完全估唔到係食川菜嘅居酒屋!🍴 “辛手村”麻辣黑松露味干鍋 (肥牛片、豬頸肉、土豆、椰菜花、蓮藕、娃娃菜) ($286) ⭐️⭐️⭐️⭐️聽落好新奇,估唔到黑松露都可以用喺中式嘅菜式上面,食落黑松露味完全融合喺啲配料入面。我哋叫咗肥牛片、豬頸肉同埋其他蔬菜,成個干鍋都好足料,基本上都夠四五個人食。雖然見到大大嚿辣椒,但係其實食落唔算太辣,好適合我哋香港人嘅口味。呢個干鍋送飯食真係一流。🍴 “辛手村”炸帶子 ($48) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫帶子炸得啱啱好,外脆內軟,好明顯係即叫即炸。必食!🍴 串燒 ⭐️⭐️⭐️⭐️🍢 川燒雞腎串 (岩手縣) ($32)比較乾同有少少韌。🍢 辛手雞棒肉串 ($32)口感好得意,入邊會有爽脆嘅雞軟骨,好惹味。🍢 川燒厚切牛舌心 ($68)熱辣辣食到幾有肉汁,唔錯。🍢 川燒秋葵 ($20)本身唔係好食秋葵嘅我都覺得唔錯,因為佢加左辣粉嚟燒,所以食落好香口!🍢 川燒經典豬頸肉 ($38)厚切豬頸肉,外皮燒到脆卜卜,每一啖都充滿油脂。🍢 川燒魷魚串(原隻) ($42)又係必食,魷魚腳入哂味,辣辣地又好有咬口。🍴 “辛手村
🍴 “辛手村”炸帶子 ($48) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫
帶子炸得啱啱好,外脆內軟,好明顯係即叫即炸。必食!
🍴 串燒 ⭐️⭐️⭐️⭐️
🍢 川燒雞腎串 (岩手縣) ($32)
比較乾同有少少韌。
🍢 辛手雞棒肉串 ($32)
口感好得意,入邊會有爽脆嘅雞軟骨,好惹味。
🍢 川燒厚切牛舌心 ($68)
熱辣辣食到幾有肉汁,唔錯。
🍢 川燒秋葵 ($20)
🍢 川燒經典豬頸肉 ($38)
厚切豬頸肉,外皮燒到脆卜卜,每一啖都充滿油脂。
🍢 川燒魷魚串(原隻) ($42)
又係必食,魷魚腳入哂味,辣辣地又好有咬口。
🍴 “辛手村”茉莉椰奶綠 ($32) + 茘枝烏龍冰茶 ($32) ⭐️⭐️⭐️⭐️
原來茉莉同椰奶係咁夾,甜度又適中,配串燒一流!荔枝烏龍冰茶就似荔枝玉露,荔枝味唔太突出,但都算幾解喝嘅。
辛手村 (旺角)
地址📍: 旺角黑布街21號地舖
總評分: 8.4/10