2018-10-22
同fd食得多日本野,泰國野,最後都係回歸覺得中菜變化最大。名館之前係中環食過一次,覺得係正既!所以咁岩黎紅磡行又見到有,就再黎幫襯。之前去中環個間無晩市套餐,今日見佢有套餐好似都幾抵!記憶中名館既湯好好飲!所以點都要叫返一兩個湯!咩都未食先飲個花膠烏雞湯!真係好正!D膠唔碎!都幾好食!煲到膠質出黎!我好鍾意飲雞湯!覺得個味好濃又好補。濃得黎唔會太油!另外叫左呢個柚子蝦球。佢個炸粉做得好好,唔會太厚身。而且外脆內軟!柚子醬落得好足!無諗過柚子同蝦是夾的有個fd去到邊都要食口水雞!所以都要叫返份黎到覺得好搞笑,D松子多到見唔到D雞。平時出去食大部分餐廳都係好簡單咁用花生,我諗用松子係呢到既特色。不過又幾好食喎!佢令口水雞多左D甜味。不過因爲個量真係有D多,咬落都有D攰。呢個三色啖啖麵我好鍾意!一黎佢用左三隻色,令個賣相無咁悶,食落都開心D,二黎就係佢上面個啖啖麵肉醬做得好好!咸淡適中!花生味濃厚豐富!同肉既份量好夾!真心like! 另一樣要大讚既係呢個蒜蓉勝瓜!雖然好簡單!但真係好好食!特别食左口水雞啖啖麵呢D重口味既野之後就更加要食下呢D小清新既菜式!個蒜蓉都剁得好碎!唔會太咸!最後要介
記憶中名館既湯好好飲!所以點都要叫返一兩個湯!
最後要介紹嘅就係呢個泡飯!個泡飯好得意,黎嘅時候係一個炸波浸咗喺啲湯入面。要用啲力先可以篤開啲飯。D飯分開咗之後粒粒分離,而且泡飯嘅湯用嘅菜碎都好夾個飯!係小清新既感覺!我食左3碗!