2020-10-08
放左工之後同左家姐去打邊爐,我地都好耐未試過兩姐妹打邊爐,我就揀左呢間日式火鍋餐廳,去到發現佢地而家新推出左港式火鍋套餐,我地揀左【牛摩解牛套餐】除左有充滿港式風味嘅湯底之外,最重要就係可以任叫任食手切封門牛柳等total 5款牛肉,加雞、豬同多款海鮮,岩哂我地呢啲食肉獸。入去之前侍應會先同我地量體溫同幫我地嘖酒精消毒雙手,除左有任點任叫嘅人類同海鮮之外,出面仲有自助吧,可以夾自己鍾意嘅醬汁、火鍋配料、沙律、飲品、雪糕同甜品,去出拎野都需要戴口罩,比較衛生,咁就食都食得更安心~芫茜皮蛋湯底+港式沙嗲湯底我地揀左鴛鴦鍋,咁樣就可以一次試哂兩款港式湯底,芫茜皮蛋湯入面加入左大量芫茜同皮蛋,湯底清新,岩哂淥肉食,咁就唔會喧賓奪主,蓋過肉類同海鮮嘅鮮味。而沙嗲湯底有花生香,味道比較惹味,兩種口味都幾好。啲牛肉好快就到~ 我地第一輪食所以每款都有一碟,呢個先係今次打邊爐嘅精髓!手切封門柳先介紹手切封門柳,出面食真係一啲都唔平架,封門柳係牛嘅橫隔膜肌肉,食得刁鑽,非常之珍貴又新鮮,雪花分佈得好平均,每片淥6秒左右就岩岩好,手切牛肉更加帶出牛肉本身嘅質感,入口即化,肉質好嫩滑,仲有濃濃嘅牛香味,非常
芫茜皮蛋湯底+港式沙嗲湯底
手切封門柳
先介紹手切封門柳,出面食真係一啲都唔平架,封門柳係牛嘅橫隔膜肌肉,食得刁鑽,非常之珍貴又新鮮,雪花分佈得好平均,每片淥6秒左右就岩岩好,手切牛肉更加帶出牛肉本身嘅質感,入口即化,肉質好嫩滑,仲有濃濃嘅牛香味,非常之好食!我地都食左幾碟
一口安格斯牛柳粒
一口牛柳粒鎖住肉汁,油香味豐富又多汁,肉質就算煮左一段時間都仍然好嫩腍,牛味好香又有咬口,一定岩哂啲鍾意食牛嘅朋友。
馳名美國SRF極黑牛
油花分布得好靚,入口甘香細滑,入口即化,食落一啲都唔會覺得油膩
美國特級肥牛+美國精選牛肉
打邊爐肥牛係最佳拍檔,呢兩款肉嘅肉味都好香。
豚肉同雞肉我都有叫到一碟試下,同樣高質,又香又嫩滑。
生猛活蜆
蜆肉好鮮甜又無沙,食得出非常新鮮,就算唔點醬汁食都已經好好味,帶出濃郁鮮甜味。
原隻虎蝦
隻隻都好大隻,蝦肉彈牙鮮甜,好味~
港式糕點(芝麻卷+馬豆糕)
最後仲上埋兩款港式點心,每人每款各有一件,黑芝麻卷好有香芝麻味,馬豆糕好彈牙,仲有粒粒馬豆,一啖一件精緻又唔覺heavy。
出面仲有雪糕機,食埋杯朱古力雪糕就夠哂滿足~
呢到嘅上菜速度都好快,又唔會扣你單,所以我地都食得好開心又滿足,而家仲做緊七折優惠,$328一位,可以任點肉同海鮮,只係任食手切封門柳都已經物超所值!