2023-07-28
KIN 呢個名聽咗好耐,因為佢哋個總店(鰂魚涌英皇道979號太古坊德宏大廈2樓)就係喺公司樓下,最近佢哋喺上環開咗新店,位置好近地鐵站,剛好又係朋友公司附近,所以今日收工就決定去呢度敘舊。叫左個兩姊妹招牌麻辣涼皮,講起麻辣涼皮,香港應該冇人唔識呢間,因為早前入選 咗香港澳門米芝蓮指南 2023 必比登推介。佢哋用咗農場走地雞,所以特別有雞味,肉質亦都好彈口,涼皮十分之Q! 個泰式牛肉炒糯米飯個精粹一定係個脆炸鴨蛋!除此之外,佢哋都有用有機牛肉,超級好味。檳城潮州炒粿條炒得好有鑊氣,超級入味!至於飲品,我哋都揀咗matchali,一杯士多啤梨抹茶拿鐵,一杯普通抹茶拿鐵。熱嘅抹茶拿鐵好重抹茶味,而凍個杯士多啤梨抹茶拿鐵比我好大嘅驚喜,因為完全冇過甜!原來因為KIN好注重植物性乳製品嘅選擇,盡量都提供最少或者不加甜味, 不使用精製糖 ,所以matchali就係一個好好嘅選擇。甜品我哋叫咗兩樣,一款就係楊枝甘露,第二款就係vegan朱古力蛋糕配杏仁脆片。我想講呢個純素蛋糕係我食過最最好味嘅,保持到濕潤,朱古力味唔夠濃郁,一啲都唔乾口!原來呢款蛋糕冇動物成分,更加用咗高質嘅純素巧克力同天然甜味劑
甜品我哋叫咗兩樣,一款就係楊枝甘露,第二款就係vegan朱古力蛋糕配杏仁脆片。我想講呢個純素蛋糕係我食過最最好味嘅,保持到濕潤,朱古力味唔夠濃郁,一啲都唔乾口!原來呢款蛋糕冇動物成分,更加用咗高質嘅純素巧克力同天然甜味劑,加埋脆脆嘅杏仁片,素食主義者都可以享受美味甜品!
下次一定要同埋其他朋友嚟happy hour。因為上環分店有獨家限時優惠,新張期內Happy Hour (4 pm 7pm) 全場點單 有8 折!