2020-01-28 1694 瀏覽
新年gathering梗係嗌個盆菜應下節, 朋友樓下就係龍門冰室自取完全無難度呀👍🏻.•砌得勁靚盆菜以一個大紙箱裝好, 內附一大包濃嘅湯底, 大大隻字提醒唔係即刻食要放雪櫃, 爆趣地送左棵西蘭花🥦🤣.•打完幾圈🀄️, 由雪櫃拎出黎開火翻熱先, 個”盆”竟然連埋個蓋都係第一次見, 識食一定係攞電池爐一路滾住慢慢嘆.•有別於typical盆菜成底都係勁starchy嘅食材, 我地發理左超級彈牙又大粒嘅魚蛋, 索滿味道嘅魚肚, 乾淨豬皮, 龍蝦丸. 面頭睇得又好味嘅食材有: 飽魚, 螺片, 發菜, 蝦, 漲卜卜嘅冬菇, 燒鴨脾, 滑雞件, 金蠔, 勁腍勁入味海蔘, 乾搖柱, 豬腩肉, 腐皮, 白蘿蔔等等.....實在太豐富呢!•食哂湯底梗係唔好嘥啦, 拎埋屋企嘅菜呀烏冬呀出前一丁淥淥淥, 正!!!•下年如果 @lungmun_cafe 再推出, 一定要encore啦👍🏻.•價錢方面, 我地人少少嘅5-6人份量係HKD1466, 足料好味又抵食.

2020-01-27
慶祝紀念