2016-05-31
好姊妹日前終於結婚喇,可惜因為我撞正要出trip而錯過左佢既婚禮,真係極度遺憾,所以今晚就由我請返佢兩夫婦齊齊食餐好以示祝福,仲可以順道分享下佢地既新婚喜悅。我地一人揀左一個dish,包括有焗法國黃雞、德國脆鹹豬手同埋鮑汁雞粒炒飯,當然咁高興又點少得飲酒?所以order左支House red wine。焗法國黃雞同我地東方人食開既白切雞好唔同,d雞肉係偏黃色既,係好奇心驅使下我就上網search下,原來係因為呢種雞一直用粟米餵食成長,所以做出黎既燒雞色澤會比較金黃,哈,原來如此,我都好like食粟米架喎,會唔會因為咁而皮膚黃d呢lol?隻雞用左香草黎焗,雞皮好香脆,雞肉相當嫩滑,啖啖肉好滋味。而德國脆鹹豬手,好姊妹個老公好gentlemen咁將佢切碎,方便我地女仔食。鹹豬手整到皮脆肉嫩效果,煙煙韌韌口感好好,而且非常惹味。旁邊有個醬汁,點黎食有助減少膩感。至於個鮑汁雞粒炒飯,色澤睇落好似糯米飯,飯粒炒到粒粒分明,唔會濕漉漉一pat pat,鮑汁味道鮮甜,飯夠入味,最重要係唔會過咸。加上個靚景同紅酒,大家都好enjoy今晚餐飯~
焗法國黃雞
德國脆鹹豬手