2022-01-24
近排呢間炸雞店愈開愈多,本身認識佢係旺中分店既,旺中作為其中一個掃街天堂🧚♀️佢既炸物係獨樹一幟,特別既調味粉令佢真係殺出重圍,開咗幾間加盟店,就係靠總店師傅精研20年既小食技巧🧑🍳 小店位於山東街近麥花臣,附近睇波鞋行到攰就黎食下小食都唔錯👟門面好搶眼,有隻吉祥物大雞係招牌,睇得出品牌建立得都好有心思🐔 餐牌大大塊,左邊就係以雞為主,價錢大約2x到8x都有,比較大份,右邊都係簡單炸物小食,有薯餅、炸餃子、曲薯同埋炸燒賣等等,最平12蚊就有交易📖 🍗Shakeshake雞髀肉 | $39 | 7.5/10最出名就梗係炸髀,不過我份人好懶,就叫咗呢份雞髀肉,貪佢拆埋肉比我,唔使食到失哂儀態。肉質都算嫩,咬落外皮唔厚,幾有雞味🤤Shakeshake粉就放係旁邊自己落,可以逐隻試哂d味都得,有日本芝士、北海道咖哩、沙律芥末、川味辣粉同埋燒烤味,其中我覺得咖哩味最正,因為佢係日式咖哩,所以香得黎帶甜唔涸喉☺ 🍞Oreo西多士 | $28 | 7/10我見都幾多人試就叫埋,即叫即炸,仲見到店員哥哥係我面前即沾蛋漿🥚淋咗煉奶再加oreo餅碎真係極邪惡,有咗朱古力位就唔會死甜,好似美祿咁吸引我🍪
🍗Shakeshake雞髀肉 | $39 | 7.5/10
🍞Oreo西多士 | $28 | 7/10
🍘脆炸雞軟骨 | $36 | 8/10
同雞髀肉放埋一齊,睇得出兩隻炸粉都唔一樣,雞髀肉要主打薄粉食返雞肉味,雞軟骨就外脆再加內脆,呢種疊加既香脆感令人上哂癮🤤